L’humilitat de Jaume Farrés emociona el públic de l’Ateneu en els IX Premis al Compromís

Actualitat

El Consell Directiu de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) s’ha reunit a la seu nacional d’Òmnium Cultural per valorar la manifestació que hi va haver per la Diada Nacional de Catalunya.

La delegació anoienca d’Òmnium Cultural lliurà el passat divendres 7 de setembre, a l’Ateneu Igualadí, els novens Premis al Compromís Cultural, que anualment reconeixen la tasca feta per persones i entitats d’Igualada i comarca en defensa i promoció de la llengua i cultura catalanes, així com esperonen la ciutadania en la defensa de la catalanitat sense complexos. Enguany, Òmnium-Anoia va decidir premiar la trajectòria vital del cisteller igualadí Jaume Farrés i, també, a l’associació la Llobreia de la Pobla de Claramunt. 

L’acte, emmarcat en el conjunt de commemoracions de la Diada Nacional de Catalunya a Igualada, va iniciar-se amb la projecció d’un vídeo per promocionar la participació dels anoeincs a l’històrica manifestació de la Diada, audiovisual que va donar pas als parlaments de Bernat Ferrer, president d’Òmnium Cultural-Anoia, i Joan Requesens, regidor de Joventut i Cooperació de l’Ajuntament d’Igualada. Seguidament, va ser el torn del tradicional parlament que, enguany, va prendre un format de conversa amb Dídac Lee, membre de la Junta Directiva del FC Barcelona i considerat un dels emprenedors més mediàtics de Catalunya que va aprofitar per recalcar que no tothom pot muntar una empresa, que cal que els joves facin el que els agradi amb passió i constància. 

 

 La Llobreia, cultura popular per a petits i grans

Seguidament, va ser el torn d’entregar el primer premi, enguany a La Llobreia, una associació cultural de la Pobla de Claramunt activa de fa més de 15 anys que té com a objectiu la promoció de la música i cultura popular. Un dels esdeveniments que ha impulsat amb èxit ha estat l’Anoia Folk, una cita del calendari anoienc que cada any porta al castell de la Pobla de Claramunt diversos artistes de primera línia de l’àmbit del folk del nostre país. Un exemple més d’entitats que han portat la llengua i la cultura del país al dia a dia de petits i grans, en aquest cas, a la part sud de la comarca de l’Anoia

 

Jaume Farrès, humilitat i compromís amb la ciutat
Més tard, va ser el torn de lliurar el premi a l’igualadí Jaume Farrès. Cisteller de professió, en ple franquisme, va impartir classes de català per Òmnium Cultural al García Fossas, del qual actualment n’és president del patronat. Coordinador d’Igualada Solidària, va ser un dels ferms opositors a l’F-18 i ha mantingut sempre una activa tasca cívica i social. En un temps tan marcats per la globalització com l’actual, ha mantingut viva la tradició cistellera -n’és la quarta generació. En el seu discurs, va voler dedicar el premi a la seva esposa i família i els digué que sense ells res del que ha fet no hauria sigut possible.

 

Cesk Freixas clou els IX Premis al Compromís Cultural

I, en darrer lloc, va ser el torn de l’actuació musical a càrrec del cantautor penedesenc Cesk Freixas. Presentant el nou disc, Tocats pel foc, el músic va repassar gran part de la seva discografia passant de temes més íntims fins a les cançons que l’han convertit en un dels músics més reivindicatius dels Països Catalans.

 

Com cada anys, els premis són gentilesa dels artistes igualadins Krack’s, consistents en dos quadres patriòtics expressament realitzats per a l’ocasió. Les fotografies de l’acte són obra de Marina Mendez.


Del 2004 ençà, Òmnium-Anoia ha premiat:

2004: Antoni M. Badia i Margarit i el Club de Bitlles d’Igualada
2005: Celdoni Fonoll i la Comissió igualadina de la Flama del Canigó
2006: Josep M. Torras i Ribé i el ball de faixes de Tous
2007: Carme Junyent i els grups de cultura popular de La Llacuna
2008: Magí Puig i la COMTCASE (Comissió Organitzadora de Música Tradicional de Calaf – Segarra) / Taverna de Cal Macarró
2009: Miquel Ball i l’associació sociocultural Atlas
2010: Mossèn Valentí Miserachs i les coordinadores anoienques que van organitzar consultes sobre la independència
2011: Ma. Teresa Sàbat i la Xarxa d’espectacles infantil i juvenil

2012: Jaume Farrès i l’Associació Cultural La Llobreia