Lliurament del premi Josep Maria Folch i Torres de novel·la per a nois i noies al Teatre Ateneu de Celrà
01/12/06 (Redacció ÒC) A la sessió d’aquesta setmana d`Els dijous de l’Òmnium, Jordi Porta va expressar davant d`un nombrós públic les darreres novetats, la tasca realitzada fins ara i els projectes de futur de l’entitat. Sota el títol Què pensa Jordi Porta?, el president de l`entitat va parlar de diversos temes que afecten directament l`actualitat social, política i cultural del nostre país com són els mitjans de comunicació, la promoció cultural o la situació política. Porta va destacar l`important paper dels mitjans de comunicació en la formació d`una identitat comuna a tots els territoris dels Països Catalans i la necessitat de sumar esforços en aquest sector. Va comentar com a exemple un projecte sorgit de la delegació territorial d’Òmnium a Girona amb l’objectiu de catalanitzar les expressions esportives. Pel que fa a la cultura, va destacar l`èxit del programa Quedem?, activitats de lleure per veure Catalunya amb uns altres ulls, així com les negociacions que s`han dut a terme amb Televisió de Catalunya per produir una sèrie documental sobre els últims 13 Premis d`Honor de les Lletres Catalanes que s`estrenarà al gener a la televisió digital i a la tardor del 2007 a través del sistema analògic. A més, va comentar el posicionament d`Òmnium davant la proximitat de la Fira de Frankfurt on Catalunya hi és la cultura invitada i les mesures que es prendran per difondre, sobretot, els premis Sant Jordi de novel·la. També va comentar la proximitat de la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, i la intenció de potenciar els diferents premis que s’hi entreguen, entre els quals destaquen el Sant Jordi, el Carles Riba i el Mercè Rodoreda. Pel que fa a la situació política, en primer lloc, Jordi Porta va deixar clar que Òmnium és una entitat independent, però no neutral, i això no és fàcil. A més, va comentar que ens trobem en un moment en què és necessari fer esforços per recompondre complicitats catalanistes i sobiranistes independentment del partit polític al qual es pertanyi. Tot seguit va comentar les manifestacions i demandes que l`entitat va fer als partits polítics abans de les eleccions parlamentàries, així com les valoracions posteriors.
(Redacció ÒC)
El premi Josep Maria Folch i Torres denovel·la per a nois i noies ja ha estat lliurat al seu guanyador, ÀngelBurgas. El va rebre el dijous 30 de novembre directament de les mans de Sa Majestat el Rei, imitat per l’actor Toni Albà. Els assistents,alumnes de primer i segon de batxillerat de l’IES de Celrà van riuremolt amb les intervencions del còmic i van participar activament enl’acte.
Ellliurament es va celebrar al Teatre Ateneu de Celrà i va anar seguitd’una festa infantil i juvenil. A més del guanyador i la regidora deCultura de l’Ajuntament de Girona, M. Lluïsa Faxedas, van assistir al’acte i van dir unes paraules el president d’Òmnium Cultural, JordiPorta, l’alcalde de Celrà, Francesc Camps i la directora editorial deLa Galera, Lara Toro.
El guanyador del 44è premi Josep Maria Folch i Torres de novel·la ésÀngel Burgas, nascut el 1965 a Figueres, llicenciat en Belles Arts iprofessor d’Educació Visual i Plàstica d’ESO i Batxillerat.
L’autor va explicar el fil argumental de l’obra guanyadora El club de la cistellai sobretot els perfils de cadascun dels personatges, de manera quealguns dels assistents s’hi van poder sentir identificats. Laprotagonista del relat és la Martina, una nena de 12 anys que necessitaun canvi en la seva vida. Forma part d’un grup d’amics que no s’acabend’adaptar a l’escola ja que cadascú té una dèria que el fa poc ‘normal’als ulls de la resta d’alumnes. L’aventura comença quan a ella li cau ales mans un diari que va escriure la colla de la seva germana gran quantenien la seva edat. Sembla que van formar un club ‘d’inadaptats’ pervenjar les injustícies que es cometien contra els companys una micamarginats.
Àngel Burgas ha publicat set títols, entre elsquals hi ha quatre obres de narrativa breu, una novel·la i duesnovel·les juvenils. L’autor ja va rebre aquest mateix premi l’any 2003per la novel·la per a joves M.A.X. i també compta amb els premis Mercè Rodoreda de narrativa (2002) i Crítica Serra d’Or (2003) pel relat Adéu i el premi Ramon Vinyes de teatre de Berga (2004) per Una peça de Jenny Hollan. A més, l’any 2000 es va representar a Figueres la seva obra dramàtica Fan Club.