Mauri de los Ríos: “Amb les limitacions a la llibertat d’expressió s’estan carregant l’estat de dret”

Actualitat

Terrassa ha acollit un debat sobre la llibertat d’expressió en el marc de la campanya Demà Pots Ser Tu

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha lamentat: “Amb les limitacions a la llibertat d’expressió s’estan carregant l’estat de dret”. En el decurs del debat “Està en perill la llibertat d’expressió?” de la campanya Demà Pots Ser Tu, Mauri de los Ríos, ha assegurat: “en un moment de vulneració flagrant dels drets, sortir a debatre als carrers i places és una necessitat. És la manera d’exercir i defensar els nostres drets, que ara no estan garantits”.
El debat també ha comptat amb la presència d’Ana Pardo de Vera, directora de Público, Marta Valldaura, advocada d’Irídia, i Roger Español, que va perdre un ull per l’impacte d’una bala de goma durant el referèndum de l’1 d’octubre.
Ana Pardo de Vera ha destacat que a l’estat ha arribat “el moment històric” que a Catalunya ja es viu des de fa temps i ha fet una crida per aconseguir uns mitjans de comunicació públics espanyols més plurals: “El que es viu a Televisió Espanyol és un cas evident de manipulació. És obscè. Cal una norma clara pels mitjans de comunicació públics independents”.
L’advocada Marta Valldaura ha destacat: “el dret a protesta és un dret fonamental per donar veu al poble en l’agenda política”. I Roger Español ha assegurat: “No podem estar sempre amb la por del què dic i del què no dic, sinó al final no direm res”.

Cuixart: “Hem de transformar la por en esperança”
El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a la presó de Soto del Real des del 16 d’octubre sense judici, ha agraït la presència als assistents. En una carta llegida per Mauri de los Ríos ha assegurat: “cada dia veiem més clar com tothom pot ser hostatge de la censura o víctima de l’autocensura”. Cuixart en la carta ha afegit: “Sabem que seguirem compartint en la lluita per vides compartides en dignitat i llibertat. Per transformar la por en esperança i cultura sense renúncies”.
Des d’una hora abans de l’acte, l’exposició ‘Presos políticos en la España contemporánea’, de Santiago Sierra, s’ha pogut veure al Parc dels Catalans de Terrassa.
La campanya ‘Demà Pots Ser Tu’ és una iniciativa en defensa dels drets fonamentals i civils conjunta de cinc entitats plurals i diverses: Òmnium Cultural, l’Institut de Drets Humans, l’Associació Irísia – Centre per la Defensa dels Drets Humans, NOVACT – Institut Internacional per l’Acció Noviolenta i la Fundació per la Pau. L’objectiu de ‘Demà pots ser tu’ és denunciar que el govern espanyol viola sistemàticament els drets i les llibertats bàsiques en democràcia. Davant d’aquesta situació “Demà pots ser tu / Mañana puedes ser tú” és un canal de denúncia i reivindicació permanent fins que no s’aturi la repressió del govern espanyol. La persecució de la dissidència va més enllà de la situació política a Catalunya: des de l’aprovació de la llei mordassa, més de 20.000 persones han estat sancionades o investigades a l’Estat per exercir el dret a la lliure expressió.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.