Mauri de los Ríos: “La sentència constatarà més la vulneració de drets humans”

Actualitat

 

 

El vicepresident d’Òmnium Cultural ha presentat a Mataró el llibre “Ho Tornarem a Fer, de Jordi Cuixart, juntament Xavier Domènech 

 

Mataró, 5 d’octubre de 2019 – El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, davant la imminent publicació de la sentència al Judici a la Democràcia que preveu condemnatòria ha assegurat: “La sentència constatarà més la vulneració de drets humans” i ha afegit: “la sentència no buscarà justícia, buscarà revenja”. Mauri de los Ríos ha tornat a fer un clam per l’absolució: “El Tribunal Suprem ha d’absoldre: no resoldria el conflicte però el situaria al lloc on pertoca” i ha explicat als assistents: “Si la sentència no és absolutòria, mirada llarga, lluita amb esforç i persistència”.

Mauri de los Ríos ho ha dit en la presentació a Mataró del llibre Ho Tornarem a Fer escrit des de la presó per  Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. En la presentació també hi ha participat l’historiador i exdiputat Xavier Domènech que ha definit l’obra com “un llibre extraordinari del president d’una entitat que va néixer per salvar els mots i ara ha de salvar les llibertats”. Domènech que ha qualificat de “miserable” la imatge de veure VOX com a acusació en el judici ha fet una crida a fer una resposta perllongada en el temps davant d’una sentència que també ha previst dura: ”El que està en joc no són els drets i les llibertats dels presos, està en perill el conjunt dels nostres drets i llibertats. Resignar-nos vol dir resignar-nos a fer les nostres vides com les voldríem fer”. Domènech ha explicat que l’amnistia no és una solució ràpida ni factible a curt termini, però ha recordat com l’any 1976 Adolfo Suárez va acabar firmant la primera llei d’amnistia amb unes Corts franquistes.

L’historiador i exdiputat ha definit l’1 d’Octubre com el “moment en que vam tastar el poder i ells van tastar la derrota i davant la derrota només coneixen la venjança” i ha recordat com la lluita antifranquista va demanar sempre l’amnistia i no l’indult perquè “s’obria així un nou escenari per solucionar el conflicte”. Domènech ha conclòs amb una crítica a la judicialització del debat polític: “El Tribunal Constitucional s’acabarà declarant inconstitucional a ell mateix i serà el cop que l’haurà encertat”.

 

Sobre el llibre 

Quan t’han pres la llibertat fruit d’una injustícia, què et queda? Et queda la possibilitat d’obeir la pròpia consciència i no caure en la resignació ni en la frustració. Ni com a persona ni com a poble. En Jordi Cuixart, el president d’Òmnium Cultural, ha decidit transformar la tristesa i la grisor d’una cel·la en el millor altaveu de la lluita compartida per l’autodeterminació i els drets humans.

 

Ens convida a no defallir, a protestar, a escoltar… i a la mobilització permanent noviolenta. Perquè quan la injustícia és la llei, la desobediència civil és un dret. Ho tornarem a fer és un manifest personal i col·lectiu, vital i polític, meditat després de més de 20 mesos a la presó i 52 sessions al Judici a la Democràcia del Tribunal Suprem. Un manifest emocionat però rigorós, directe i valent, que ens commina a perdre la por i a exercir a consciència les llibertats fonamentals amenaçades a Catalunya i arreu del món.

 

Perquè els nostres fills puguin viure en un país més just i més lliure, ho tornarem a fer.