Mauri: “Seguirem defensant els drets i llibertats fins i tot desobeint les lleis injustes que els posin en perill”

Actualitat

Barcelona, 23 de març de 2019 – El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha afirmat: “Si per la fiscalia, si per la justícia espanyola, ser soci d’Òmnium Cultural és gairebé sinònim de rebel·lió, amb la força dels més de 162.000 socis de la nostra entitat seguirem defensant els drets i les llibertats fins i tot, quan calgui, desobeint aquelles lleis injustes que posin en perill aquests drets i aquestes llibertats”. El vicepresident d’Òmnium ha reiterat la crida a “l’irresponsable govern espanyol, que està cedint davant allò que diu i vol l’extrema dreta” que “encara és a temps de fer que l’advocacia de l’estat retiri totes les falses acusacions contra en Jordi Cuixart i contra la resta de presos polítics. Esprem una reacció del govern espanyol, perquè sinó voldrà dir que no vol diàleg i que segueix cedint  davant del xantatge de l’extrema dreta”.

Mauri ho ha dit en el decurs de l’Assemblea General Ordinària d’Òmnium Cultural que s’ha celebrat aquest matí al teatre Victòria de Barcelona: “Avui fem una de les assemblees més importants de la història d’Òmnium, amb més de 162.000 socis que confirma que som l’entitat cívico-cultural més important no només del nostre país sinó d’Europa”, ha sentenciat.

 

Jordi Cuixart: “no podem renunciar a fer tants actes de desobediència civil com sigui necessari”

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, en presó preventiva des del 16 d’octubre de 2017, s’ha adreçat a tots els socis assegurant: “En l’intent de dividir-nos, és possible que ens segueixin pressionant perquè renunciem al ple exercici dels drets civils i polítics. Per no despertar la fera, diran. Però malgrat que molts encara no ho vulguin veure, per aquesta fera l’independentisme català és només una excusa” i ha afegit: “Igual que Trump utilitza la immigració o Salvini els refugiats, el feixisme espanyol utilitza Catalunya per retallar drets i llibertats del conjunt de la ciutadania, també de l’Estat”.

En una carta amb la veu de l’actor David Selvas, el president d’Òmnium ha animat els més de 162.000 sòcies i socis a “mantenir el vostre paper actiu, militant. Tinguem sempre present que ni les amenaces de repressió ni tampoc la presó poden ser cap limitació a les legítimes aspiracions de la societat catalana” i els ha explicat: “Un dels aprenentatges més grans de l’1 d’octubre és que tot allò va ser possible gràcies a la radicalitat democràtica de milers i milers de persones. Potser no érem conscients que estàvem fent l’exercici de desobediència civil més massiu dels últims 50 anys a Europa. I aquí ens cal fer molta pedagogia, tant a dins com a fora de casa, i tenir ben present que no podem renunciar a fer tants actes de desobediència civil com sigui necessari. Recordem Hannah Arendt, Gandhi, Rosa Parks i Martin Luther King; recordem Xirinacs o el mateix Pepe Beúnza”.

Finalment ha explicat: “Jo estic fort, serè i feliç. Perquè sé que vosaltres esteu forts, serens i preparats pel que hagi de venir. I perquè sé que junts vivim un dels moments més màgics que mai hauríem pogut imaginar. En ple segle XXI, on semblava que l’individualisme s’havia convertit en l’única divisa, en aquest raconet de la Mediterrània, a Catalunya, als Països Catalans, s’han alçat homes i dones que han dit que no, que els protagonistes del nostre destí serem nosaltres”. Els assistents a l’assemblea han rebut les paraules del president de l’entitat amb una llarguíssim i sentida ovació.

 

Pla de treball i pressupost

L’assemblea general ha comptat amb l’assistència d’un miler de socis acreditats. Els socis han aprovat la proposta de pressupost per al 2019, que és de 12.658.145 euros, ni un cèntim d’ells prové de subvencions públiques. També s’ha aprovat el Pla de Treball per al 2019. “Seguirem amb els objectius que sempre ha tingut aquesta entitat des de fa 58 anys: la defensa de la llengua, de la cultura, de la cohesió social, la defensa dels drets civils i de les llibertats que estan en perill, i evidentment seguirem treballant per poder exercir l’autodeterminació i per poder compartir el projecte de República que defensi aquests drets i aquestes llibertats”, ha explicat Mauri

Tal com indica el Pla de Treball aprovat, Òmnium seguirà posicionant-se com a referent cultural i polític i seguirà treballant per denunciar la injustícia dels presos polítics i aconseguir la seva llibertat i la internacionalització de la causa denunciant el Judici a la Democràcia a Catalunya, l’Estat espanyol i Europa. Òmnium també posarà les bases per construir un futur compartit divers i cohesionat; tindrà la cultura, l’educació i la llengua en el centre de la seva acció perquè esdevinguin eines per a la cohesió i la transformació; i reforçarà l’organització de l’entitat en paral·lel al seu creixement, que ja supera els 162.000 socis (fa just un any s’arribava als 100.000).

Durant l’assemblea s’han presentat les noves incorporacions a la Junta Directiva: Iolanda Fresnillo, Montserrat Ortiz i Gerard Pijoan. L’acte s’ha obert amb un diàleg entre Marina Llansana, vicepresidenta d’Òmnium, i Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart. També s’ha reivindicat la figura de Cuixart, president d’Òmnium Cultural, en presó preventiva des del 16 d’octubre de 2017, i la resta de presos polítics i exiliats.