Mural Xammar a Sant Feliu de Codines

Actualitat

El diumenge 19 d’abril es va presentar el mural Xammar acabat de pintar a Sant Feliu de Codines

El diumenge 19 d’abril es va presentar el mural Xammar acabat de pintar a Sant Feliu de Codines,  un projecte de la secció local d’Òmnium Cultural. Es tracta d’un mural pictòric en homenatge al periodista Eugeni Xammar (1888-1973) i en defensa del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió.
 

Els dissenyadors del mural, els artistes gràfics Carles Azcón i Pere Piquer, el van pintar sobre el mur que hi ha al carrer de la Fonteta, tot baixant cap al Centre Cívic. L’acció va ser a la vista dels vianants, ja que el mur és a peu de vorera, de manera fos també una acció d’art en viu al carrer. I en efecte, molts vianants s’aproparen a parlar amb els artistes per comentar l’obra i fer preguntes sobre les tècniques pictòriques o sobre el personatge. Alguns varen acceptar la invitació a participar pinzell en mà en la pintada, de manera que ha acabat sent també una acció participativa.

La secció local d’Òmnium Vallès Nord – Cingles de Bertí ha triat la figura d’aquest periodista per la proximitat amb la celebració, l’any passat, de l’any Xammar, la vinculació del personatge amb el Vallès Oriental, la seva defensa incondicional de la llibertat de Catalunya, del dret d’opinió i de la llibertat d’expressió, drets i llibertats especialment en perill en l’actualitat. El mural mostra una reproducció de la imatge de Xammar i el text de l’article 19 dels Drets Humans: «Tota persona té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió». Aquest text s’ha triat amb el convenciment que expressa l’esperit de la tasca periodística d’Eugeni Xammar.

Durant la presentació els creadors gràfics Carles Azcón i Pere Piquer varen explicar el procés de disseny i execució del mural. Aurora Vela, coordinadora d’Òmnium Vallès Nord Cingles de Bertí, va explicar la motivació i el sentit del mural i va agrair als propietaris del mur la cessió de l’espai. Va avançar també que més endavant s’anunciarà un acte públic també entorn la figura de Xammar i del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió.