Olivier Peter: “L’ONU està preocupada per la vulneració de DDHH a Espanya”

Actualitat

Uns 20 d’estats de les Nacions Unides com Alemanya, Itàlia, Suïssa o Bèlgica demanen a l’Estat espanyol que faci els passos necessaris per garantir la llibertat d’expressió i el dret a la manifestació pacífica

Ginebra (Suïssa) 22 de gener 2020 – Olivier Peter, advocat de Jordi Cuixart i portaveu internacional d’Òmnium, considera que les nombroses demandes dels estats membres de l’ONU per garantir drets com la llibertat d’expressió i el dret a la manifestació pacífica “constaten que hi ha preocupació de l’ONU i la comunitat internacional sobre la vulneració de drets humans a l’Estat espanyol”. Peter ha fet aquestes declaracions després de sentir les delegacions dels estats membres durant l’Examen Periòdic Universal de l’ONU a Espanya, un test per avaluar el compliment dels drets humans per part dels estats.

Durant les tres hores de plenari a Ginebra, Espanya ha rebut moltíssimes recomanacions d’entre les quals destaquen les que fan referència a la violència policial i la posada en risc de la llibertat d’expressió i de manifestació pacífica. Estats com Alemanya han mostrat la seva preocupació per la Llei Mordassa i han instat el govern espanyol a fer les passes necessàries per garantir la protesta pacífica i la llibertat d’expressió.

En preguntes escrites, Bèlgica ha demanat a Espanya quin és el seguiment que pensa donar a les recomanacions del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU [que demanava la llibertat dels presos polítics]. El representant de l’Estat a l’EPU ha ignorat aquesta pregunta. En aquest sentit, Olivier Peter ha exigit novament el compliment d’aquesta petició i posar fi a la judicialització del procés català.

Precisament, el compliment de les demandes del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU era una de les peticions que va fer arribar Òmnium, Amnistia Internacional i Front Line Defenders al Consell de Drets Humans perquè es tingués en compte durant l’Examen Periòdic Universal, peticions recollides als informes fets per l’Oficina de l’Alt Comissionat de DDHH de l’ONU.

Els estats que han mostrat preocupació sobre els temes esmentats són: Alemanya, Italia, Suïssa, Bèlgica, Països Baixos, Islàndia, Canadà, Luxemburg, Estats Units, República Txeca, Xipre, Colòmbia, Costa Rica, Mèxic, Veneçuela, Rússia, Iran, Ghana i Iraq.