Òmnium acusa el govern espanyol de menysprear les demandes de Nacions Unides

Actualitat

Finalitza el termini de sis mesos atorgat pel Grup de Treball de Detencions Arbitràries a Espanya per a l’alliberament immediat dels presos

 

Cuixart:  “Espanya se situa al nivell de països de dubtosa qualitat democràtica quan fa cas omís a les peticions d’organismes internacionals de drets humans”

 

Barcelona, 27 de novembre de 2019 – Òmnium Cultural exigeix al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que deixi de menysprear les demandes i posicionaments del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU, que demana l’alliberament immediat dels presos polítics. Aquest estament internacional, que forma part de l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides, va establir un termini de sis mesos perquè l’Estat espanyol informés sobre si s’havien escoltat les seves recomanacions. L’organisme demanava l’alliberament de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, que se’ls indemnitzés i que s’investigués la violació de drets humans i fonamentals. Dos mesos després, en un altre informe, el mateix organisme va demanar també l’alliberament de Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i Joaquim Forn.

“Espanya se situa al nivell de països de dubtosa qualitat democràtica quan fa cas omís a les peticions d’organismes internacionals de drets humans”, ha denunciat el desè president d’Òmnium Cultural des de la presó de Lledoners, justament la setmana que finalitza aquest termini de sis mesos. Cuixart, que va ser condemnat pel Tribunal Suprem a nou anys de presó per sedició, ha lamentat que el govern espanyol no escolti els organismes internacionals de referència en drets humans, i que tampoc no hagi mostrat interès en allò que diu Amnistia Internacional, l’entitat humanitària més important del món, o més de cinquanta entitats i personalitats de referència internacional que s’han oposat a l’empresonament.

“Sis mesos després, el govern espanyol ni ens ha posat en llibertat ni ha reparat el dany causat, com demanava Nacions Unides davant d’una presó injustificada”, ha esgrimit Cuixart. El president d’Òmnium ha recordat a Pedro Sánchez que els estats democràtics tenen l’obligació moral de complir amb les demandes de l’ONU, sobretot si són tan dures com la que es va donar a conèixer el maig passat. Amb l’absència de resposta de Pedro Sánchez al Grup de Treball de Detencions Arbitràries, ha apuntat Cuixart, el govern espanyol incompleix la Declaració Universal de Drets Humans i atempta contra uns drets que afecten el conjunt de la ciutadania. Per això, el president d’Òmnium ha demanat al govern pretesament progressista de Sánchez que doni compliment immediat als posicionaments de l’ONU i Amnistia Internacional sobre el seu alliberament: “cal que Espanya abandoni aquesta deriva antidemocràtica”.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.