Sortida d’Òmnium Alt Penedès al Parc Natural del Garraf

Actualitat

A la tarda del dia 4 de maig un grup de 28 persones vam anar al Parc del Garraf, al terme d’Olivella, a fer dues activitats de coneixement de la natura: itinerari a peu i visita a l’Observatori Astronòmic i al planetari Fora d’Òrbita.

En primer lloc se’ns va parlar de la geologia del parc, de les muntanyes majoritàriament calcàries, amb dolines, avencs i coves. Amb la col·laboració de Bosc Verd vam fer un recorregut per conèixer la vegetació pròpia de la zona. Entre el matollar hi vam veure el llentiscle i el garric. També les espècies més característiques, el margalló i el càrritx. Més endins del bosc ja hi vam trobar fragments d’alzinar i pi blanc. Aquí també es va parlar dels ocells que s’hi poden veure tant aquí com a Vilafranca.

Vam tornar al lloc d’inici on, amb un telescopi i amb unes petites pantalles amb filtre, vam observar el sol, la posta i una de les seves “taques”.

Mentre esperàvem que es fes fosc vam aprofitar per sopar, uns a l’aire lliure i els fredolics a l’escalfor de la llar.

Un cop fosc i sopats es van fer dos grups per anar fent tots el mateix. En una petita aula i en una pantalla se’ns va mostrar la carta del cel de la nit en qüestió, les estrelles, les constel·lacions i com les veuríem desplaçar-se, encara que de fet som nosaltres els que ens movem. Va quedar clar, però, que la polar sempre és al mateix lloc i que això és una gran sort del nostre hemisferi. Vam sortir a l’exterior a comprovar el que havíem après. Sort que els responsables i entesos ens hi ajudaven amb un punter. Tot seguit vam entrar al petit planetari Fora d’Òrbita i vam acabar d’entendre el cel a la nit.

I per acabar vam pujar a l’observatori on vam poder veure amb més claredat, tot i que era de nit, el cel i els cossos celestes.

Vam aprendre geologia, vegetació i fauna del parc; astronomia: la lluna, els planetes, les estrelles, el sol.

Agraïm la col·laboració de Bosc Verd i l’amabilitat de les persones responsables de l’Observatori del Parc del Garraf.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.