Òmnium Anoia atorga dues beques per a la UCE

Actualitat

28/06/05 (Redacció ÒC)La seu nacional d`Òmnium Cultural va ser escenari, el passat 27 de juny, de la presentació del llibre de Jordi Manent Pompeu Fabra a l’exili 1939-1948. Els assistents a l`acte van omplir la sala per tal d`escoltar les opinions que els ponents de la presentació van expressar sobre la figura del lingüista, codificador del català modern. A la sessió hi van intervenir Jordi Pujol, Isidor Cònsul, Antoni Vives, Joan Solà, Víctor Torres i, finalment, l`autor de la biografia, Jordi Manent. L`acte va servir per refermar la figura de Fabra, essencial en el procés de normativització de la llengua a principi del segle XX. Tots els ponents van voler destacar la seva feina. Alguns van voler remarcar la importància del treball de Manent per tal de “recuperar una figura cabdal de la història de Catalunya”. També es va posar èmfasi en la modernitat que Fabra va imprimir al català amb la seva tasca i “passió per la llengua”, així com la gran “perfecció” del seu treball. Davant l`horitzó del centenari imminent del noucentisme també va ser citat pels ponents el paper d`aquest corrent polític i cultural a la Catalunya de la Mancomunitat. Així es va voler destacar el paper de Prat de la Riba, Eugeni d`Ors i Josep Carner, juntament amb el del propi Fabra, en aquell procés. D`altra banda, Joan Solà, que actualment treballa en l`edició de les obres completes de Fabra, va anunciar que en breu es publicaran documents inèdits de l`autor recuperats recentment.

La delegació anoienca d’Òmnium Cultural concedirà aquest estiu dues beques per assistir a la XXXVII Universitat Catalana d’Estiu, que tindrà lloc entre el 16 i el 26 d’agost a Prada de Conflent (Catalunya Nord).
Cada beca correspondrà a la meitat de l’import de la matrícula i hi podrà optar qualsevol anoienc major d’edat, ja sigui soci d’Òmnium o no. Qui hi estigui interessat, haurà d’enviar abans del divendres 15 de juliol un correu electrònic o bé una carta a:

Òmnium Anoia
c/. Sant Pau, 9
08700 Igualada

amb les seves dades personals i un telèfon de contacte. La junta comarcal realitzarà un sorteig entre els interessats i els comunicarà el resultat abans del divendres 22 de juliol.

La iniciativa d’Òmnium Anoia sorgeix arran de la constatació que ajuntaments d’arreu dels Països Catalans (Andorra la Vella, Calaceit, Cornellà, Manresa, Maó, Sant Boi de Llobregat o Perpinyà, entre d’altres) concedeixen beques perquè els seus ciutadans puguin gaudir de l’experiència, mentre que a l’Anoia no hi ha cap incentiu per assistir-hi.

L’activitat diària a la UCE comença a les 9 del matí, amb els cursos i els seminaris, que tracten temes tant diversos com ‘El finançament autonòmic i els Països Catalans: redistribució o espoli?’, ‘La fal·làcia dels drets col·lectius’, ‘La realitat invisible als mitjans de comunicació’, ‘La construcció del record en temps de la (des)memòria’, ‘El circ, 3.000 anys d’emocions’, ‘L’aigua i els reptes del futur’ o ‘Autoestima i identitat nacional’, entre d’altres. De 12 a 1 del migdia, l’activitat continua amb els actes públics, homenatges i conferències, en els quals hi participen personatges de primera fila d’arreu dels Països Catalans.

Després de dinar, la UCE ofereix la possibilitat d’assistir als tallers (de ràdio, literatura i gastronomia, ornitologia, cançons populars, fotografia, excursionisme…). A mitja tarda també se succeeixen les activitats de l’Àrea Pluridisciplinària i les taules rodones. Cada vespre, i per a tots els matriculats, hi ha concerts a la plaça de la vila de Prada, a les esglésies del Conflent i a l’abadia de Sant Miquel de Cuixà. Enguany, artistes com Cris Juanico, Pep Sala, Quimi Portet, Quico Pi de la Serra, Biel Majoral o La Bella Dixieland seran els encarregats d’amenitzar els vespres de Prada.

Per a ampliar la informació sobre la Universitat Catalana d’Estiu, els interessats poden trucar directament al telèfon 933-172-411 o consultar el web http://www.ucestiu.com.