Òmnium crea referents culturals amb una sèrie documental dels Premis d’Honor de les Lletres Catalanes

Actualitat

31/01/07 (Redacció ÒC) Òmnium insta al Govern de la Generalitat a replantejar-se l`aval a l`augment de tres hores de castellà i a vetllar perquè el català sigui realment la llengua d`ús en l`ensenyament català i perquè el procés d`immersió lingüística sigui el sistema que garanteixi el bilingüisme a Catalunya. L`informe de setembre del 2006 del Consell Superior d`Avaluació del Sistema Educatiu, que analitza les competències lingüístiques en català i castellà de nens i nenes de 10 a 14 anys, demostra que aquestes són equivalents, i fins i tot superiors en castellà, en alguns aspectes. Així mateix, el darrer informe PISA demostra que el coneixement de llengua castellana dels alumnes catalans és equivalent al dels alumnes de la resta de l`Estat. És evident que el Departament d`Educació no ha tingut en compte els resultats d`aquests informes a l`hora d`acceptar una mesura imposada des del Govern de l`Estat espanyol i que, de segur, es va prendre sense tenir en compte la realitat social i lingüística de Catalunya. Per tant, atesos els resultats dels informes esmentats, la mesura esdevé completament innecessària i incoherent. Com demostren diferents informes, el procés d`immersió lingüística, reconegut fins i tot per la Unió Europea, no s`aplica en tots els centres de Catalunya, tot i que és l`única garantia que permet que el català tingui el mateix grau de coneixement per part de tots els alumnes catalans, tenint en compte que el coneixement del castellà ja està totalment garantit. En tot cas, el que s`hauria de procurar és que el català sigui, veritablement, la llengua vehicular de l`ensenyament i prendre les mesures oportunes en aquest sentit. La voluntat política de fer una nova assignatura troncal en castellà, com les matemàtiques, pot suposar trencar l`equilibri actual i iniciar un canvi de model educatiu que provoqui un retrocés clar del català a l`escola. Òmnium considera que la mesura sí que amenaça el model català d`educació.

25/01/07 (Redacció ÒC)
Aquest matí s’ha presentat a la seu nacional d’Òmnium la sèrie documental "Els Premis d’Honor de les Lletres Catalanes". Una sèrie de tretze capítols produïda per Òmnium Cultural que recull la trajectòria d’alguns dels guardonats i que s’emetrà cada divendres pel canal 33 analògic i el canal 33 digital.

Com ha explicat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, ‘amb aquesta sèrie, l’entitat pretén crear referents culturals catalans’. Porta ha assegurat que no n’hi ha prou que una persona excel·leixi en la seva tasca, sinó que és imprescindible que aquesta feina es difongui de manera àmplia i que per aconseguir-ho, cal, sens dubte, la complicitat dels mitjans. La sèrie documental consta de tretze capítols de vint-i-sis minuts de durada cadascun, durant els quals s’entrevista les persones de l’entorn més proper de cada un dels Premis d’Honor. ‘Es tracta d’una sèrie molt àgil, que acosta l’alta cultura a un públic més general’, ha dit el director de Documentals del Canal 33, Antoni Tortajada, alhora que explicava que la sèrie es retransmetrà els divendres dins de l’espai conegut com Cànon Lletres i que esperen arribar a uns vuitanta mil espectadors. El director de TV3, Francesc Escribano ha assegurat que emetre aquesta sèrie és una mostra del compromís que té la televisió catalana amb una institució com Òmnium i amb l’obra de tots els Premis d’Honor. Una feina que ‘queda’, no com la televisió, que ‘passa i se’n va’.

Enciclopèdia Catalana serà l’encarregada de posar a la venda els capítols de la sèrie ‘Els Premis d’Honor de les Lletres Catalanes’ després de cada emissió. També està previst que per Sant Jordi es faci una edició especial de tota la col·lecció.

Fitxa descriptiva de la sèrie:

Nombre de capítols: 13

Miquel Martí i Pol, Joan Triadú i Font, Jordi Sarsanedas i Vives, Antoni Cayrol (Jordi-Pere Cerdà), Josep Benet i Morell, Avel·lís Artís Gener ‘Tísner’, Joaquim Molas i Batllori, Josep Palau i Fabre, Josep Vallverdú i Aixalà, Antoni M. Badia i Margarit, Joan Francesc Mira, Feliu Formosa i Josep Termes.

Dia d’emissió: divendres

Hora d’emissió:
· A les 19.30 h i a les 00.15 pel Canal 33 digital
· A les 00.15 h pel Canal 33 analògic

Estrena: 26 de gener de 2007

Ordre d’emissió dels primers capítols:

26/01/07 Antoni M. Badia i Margarit
02/02/07 Josep Palau i Fabre
09/02/07 Joan Triadú i Font
16/02/07 Josep Benet i Morell
23/02/07 Joaquim Molas
02/03/07 Josep Vallverdú
09/03/07 Joan Francesc Mira
16/03/07 Feliu Formosa
23/03/07 Antoni Cayrol
30/03/07 Josep Termes