ÒMNIUM CULTURAL DEL BERGUEDÀ VA COMMEMORAR L’ANY FABRA

Actualitat

El passat 17 de novembre, Òmnium cultural del Berguedà va dedicar una jornada a recordar i  homenatjar  Pompeu Fabra i la seva obra. Es va fer amb motiu de la celebració de l’Any Fabra, que ha coincidit amb el 150è aniversari del naixement del lingüista i gramàtic català i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana.

Els actes van ser:

Al matí, un concurs de dictat en català, amb dues categories:

–          categoria juvenil, per a alumnes d’ESO

–          categoria adults, per a majors de 16 anys

 

A la tarda, es va fer una ofrena floral davant el monument a  Pompeu Fabra. A continuació, va tenir lloc un acte acadèmic al Pavelló de Suècia, en el qual van intervenir Jordi Mir,  filòleg, escriptor i estudiós de la vida i l’obra de Pompeu Fabra, i Joaquim Arenas, mestre, pedagog i impulsor del model d’Escola Catalana. Els conferenciants van glossar la persona i l’obra de Pompeu Fabra, així com el valor de la llengua. L’acte va ser presentat i conduït pel periodista berguedà Abraham Orriols.

El concurs de dictat va tenir molt bona acollida, sobretot en la categoria de joves. Hi van participar alumnes de diferents centres educatius: Institut Pere Fontdevila de Gironella; lnstitut Serra de Noet, Institut Guillem de Berguedà, Escola Vedruna i Escola Xarxa, de Berga.  El jurat va ser format per professorat berguedà. A la tarda, al final de l’acte acadèmic, es va fer el lliurament de premis:

categoria de joves

1r premi    …………..  Alba Comellas Martínez, de l’Institut Guillem de Berguedà

2n premi   …………..  Raquel Carrera Hurtado, de l’Institut Serra de Noet

3r. Premi   ………….  Elena Orriols Fernández, de l’Escola Vedruna

categoria d’adults

1r premi   …………… Eloi Escútia Fors

2n premi   ………….. Sergi Serra Uró

3r. Premi   …………. Aleix Serra Uró

Jaume Farguell, en representació d’Òmnium, va fer un discurs a l’ofrena floral en el qual va fer memòria dels entrebancs que va tenir l’entitat per celebrar el Centenari de Fabra, ara fa cinquanta anys. Va recordar que  varen encarregar un medalló amb la imatge de Fabra, amb la idea de col·locar-lo en algun indret del carrer que porta el seu nom i retre-li un homenatge; però l’ajuntament d’aquells temps de dictadura no ho va permetre, i el medalló es va guardar.  L’any següent, Òmnium, en col·laboració amb l’Agrupació Teatral La Farsa i Mossèn Armengou van organitzar una  petita celebració, amb una conferència a càrrec del professor i  lingüista Ramon Fusté Rabés; aquest acte  va tenir molt bona acollida entre els berguedans. Van anar passant els anys i el medalló  es va exposar al jardí particular d’una casa dels afores de la ciutat. No va ser fins per Sant Jordi de l’any 1997 que, essent alcalde Jaume Farguell i president d’Òmnium Berguedà Jordi Gil, es va col·locar al lloc actual.  Farguell va remarcar el fet que el monument es va posar entre dos bedolls, recordant els versos de Marià Manent: “Són els bedolls flama viva al bosc negre dels avets”; aquesta imatge de Pompeu Fabra entre dos bedolls (arbres amb el tronc recobert d’una escorça blanquinosa) era la claror de la immersió lingüística, va dir Farguell. Tot i així, afegí,  actualment l’ús social del català és inferior al del castellà i només un país lliure ens donarà la plenitud de la llengua.

 

Fotografies