Òmnium Cultural es personarà com a part interessada en contra la sentència del 25% de castellà

Actualitat

Antich: ‘Som davant d’una greu vulneració dels drets de tots els alumnes independentment de la seva llengua materna’


Un miler d’infants d’arreu de Catalunya han participat a la Festa Sambori organitzada per l’entitat

 

Barcelona, 13 de maig de 2022 – Òmnium Cultural es personarà com a part interessada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en la causa per la implementació del 25% de castellà a les aules. Ho ha anunciat aquest matí el president de l’entitat, Xavier Antich, durant la celebració de la Festa Sambori: “Ens personem en defensa del conjunt d’alumnes i famílies del país, sense exclusions i independentment de la seva llengua materna, com a part afectada de l’execució de la sentència que són”. L’objectiu principal, afirmen, és aturar la interlocutòria del TSJC i impugnar la doctrina que imposa percentatges en l’aprenentatge de llengües a l’escola.

L’organització considera que l’estratègia dels percentatges a les aules busca fracturar la societat catalana i que davant l’ofensiva judicial cal una resposta urgent. “Des d’Òmnium fem un pas endavant perquè considerem que cal esgotar totes les vies que tenim a l’abast com a societat civil, també les legals, per defensar el dret a una escola en català”, ha assegurat Antich. 

Alumnes i docents mostren el seu compromís en la defensa de la llengua a la Festa Sambori

1.100 infants i un centenar de docents de diversos centres educatius d’arreu de Catalunya han participat a la Festa Sambori, que Òmnium Cultural organitzava aquest divendres a Barcelona. 

La Festa Sambori ha estat la culminació d’un projecte impulsat per Òmnium Cultural que fomenta l’emancipació cultural, el sentiment de pertinença comunitari i l’ús de la llengua catalana a partir del recull i la posada en valor de propostes audiovisuals, teatrals, literàries i/o plàstiques fetes per alumnes d’escoles i instituts de Catalunya. 

L’entitat considera que l’edició d’enguany ha estat “un èxit” ja que al projecte Sambori hi han participat 11.187 alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de 154 centres d’arreu del país, que han presentat 249 obres d’autoria col·lectiva i en llengua catalana, produïdes durant aquest curs escolar. D’aquestes, 19 obres han estat mencionades per un jurat de referència en l’àmbit cultural. 

A la festa, hi ha hagut tallers de circ, de teatre, d’audiovisuals, d’il·lustració, de graffiti, de música i literaris, tot amanit amb animació ambulant i música. 

A la cloenda, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha agraït la tasca d’alumnes i docents pel seu compromís en la defensa de la llengua catalana i ha criticat que “seria un greu error” que institucions i organitzacions socials deixessin tota la responsabilitat als centres. 

Des d’Òmnium Cultural reivindiquen que la immersió lingüística és l’únic model que garanteix la igualtat d’oportunitats i que precisament per això, Sambori constitueix un espai de creació cultural que vol fer de la llengua catalana “una eina per a l’expressió, promovent-ne l’ús social i el vincle emocional, combatent les desigualtats i la segregació escolar. Un espai que és més important que mai”, ha puntualitzat Antich, durant la cloenda de la Festa Sambori.