Òmnium Cultural impulsarà una campanya conjunta pel doble ‘sí’

Actualitat

Muriel Casals és reelegida presidenta a l’Assemblea General d’Òmnium

Òmnium Cultural impulsarà una campanya conjunta pel doble “sí” amb altres organitzacions de la societat civil com l’ANC (Assemblea Nacional Catalana) i l’ AMI (Associació de Municipis per la Independència). Així ho ha anunciat aquest dissabte Muriel Casals, en la cloenda de l’Assemblea General, després de ser reescollida com a presidenta de l’entitat (fotogaleria).
 

Avui queden 134 dies per la consulta Òmnium destinarà tots els seus esforços en aquesta aventura apassionant. Volem un país millor i lliure. Normal. Volem un país independent”, ha destacat Muriel Casals al parlament de cloenda de l’Assemblea General.
 

Òmnium impulsa des de l’octubre passat la campanya “Un país normal” per apuntalar el dret a decidir i la majoria social que el vol exercir el proper 9N, que al setembre donarà pas a la campanya conjunta amb altres entitats anunciada dissabte. “Ben aviat, la campanya “Un país normal” entrarà en una nova fase. Més intensa, més decidida, més clara. Sense exclusions. Al contrari, a la recerca de la màxima inclusió. De la màxima implicació”, ha reblat Muriel Casals, animant als més de 41.000 socis d’Òmnium a implicar-s’hi.
 

L’Assemblea General s’ha celebrat a la sala d’actes del Col·legi d’Advocats de Barcelona, amb l’assistència de diferents personalitats polítiques i socials, com Carme Forcadell (ANC), Lluís Corominas (CDC), Eduard López (ERC), Benet Maimí (UDC), Josep Vendrell (ICV), David Fernàndez (CUP), representants d’UGT, CCOO i USTEC, Joandomènec Ros (IEC), Òscar Escuder (Plataforma per la Llengua), l’actriu Montserrat Carulla o el periodista Miquel Calçada.
 

Els resultats electorals

A les eleccions d’Òmnium per renovar mitja junta directiva de l’entitat, 13 dels 24 membres, s’ha proclamat oficialment l’única candidatura presentada, Òmnium 2.1, encapçalada per Muriel Casals.

En llistes obertes, s’han emès 3.424 vots i la presidenta reescollida, Muriel Casals, ha sigut la més votada amb 3.161 vots. Quim Torra ha sigut proclamat vicepresident 3er i Pere Carles nou tresorer de l’entitat; així, se sumen a Vicent Sanchis com a vicepresident 1er, Joan Abellà com a vicepresident 2on i Jordi Bosch com a secretari.
 

Els més de 41.000 socis d’Òmnium han votat aquest dissabte de manera presencial, però per primera vegada, des del passat 17 de juny, ho han pogut fer de manera anticipada mitjançant el vot electrònic. Les seus territorials també van celebrar vot anticipat dijous passat.

L’assemblea també va aprovar el tancament econòmic del 2013 i es va presentar la memòria d’activitats 2013.

 

Discurs de Muriel Casals – cloenda de l’Assemblea General 2014 d’Òmnium

Gràcies per ser aquí, per acompanyar-nos al final de la nostra Assemblea.
 
L’hem celebrat en uns moments crucials per a la història del nostre país. Sovint fem servir el terme “històric” amb un punt d’exageració. De transcendència forçada o interessada. No és aquest el cas. No és ara el nostre cas.
 
Tots nosaltres sabem que el 9 de novembre tenim una cita amb la història. Ens hi juguem molt en la consulta que aviat convocarà el president de la Generalitat. I la gent d’Òmnium en som ben conscients. De fet, en som tan conscients que en els darrers mesos hem multiplicat la nostra activitat.
 
Esperen molt de nosaltres. Qui espera molt d’Òmnium Cultural? La majoria de la societat catalana, que ha iniciat un camí amb la dignitat i la llibertat com a grans objectius. N’esperen molt perquè no els hem defraudat mai. Han estat 53 anys de superació i d’activitat al servei de la nostra llengua, la cultura i el país. I ara, encara ens hem de moure més i ens hem de superar més. Els 350 dirigents i l’equip de professionals de la nostra entitat, avui amb nosaltres, ho saben bé. Els hem demanat, ens hem demanat, un gran esforç. Hem posat bona part dels recursos humans i econòmics al servei del projecte que avui protagonitza la nostra activitat.
 
El nostre país ens necessita, ho diem amb humilitat i orgull alhora. Ens necessitem.
Ens ho diu l’increment de socis de 25.000 a 41.000 en els darrers 4 anys i això ens fa pensar que no ens equivoquem. Heu vist la línia de creixement dels nostres socis en els darrers anys? Penseu que patim uns gravíssims moments de crisi econòmica, d’empobriment progressiu, i malgrat tot, sempre hi ha espai per a un gest desprès, d’implicació amb Òmnium, amb el futur del país.
 
Els socis permeten que el finançament sigui sufragat ara en un 94% per ingressos privats, deixant les ajudes públiques per accions locals i puntuals.
 
 amb tots ells treballem i a tots ells els agraïm l’esforç compartit.
 
Ara, a l’inici d’un nou mandat toca repassar el que hem fet els darrers 4 anys. Uns anys viscuts amb gran intensitat. Uns anys de canvis i sobretot uns anys en que s’han aclarit moltes coses. Uns anys en que hem aprés a expressar obertament quins son els anhels compartits per molts catalans.
 
Els adversaris de la sobirania reaccionen perquè ara ja s’han cregut que tenim un objectiu i sobretot la voluntat d’aconseguir-lo..
 
Al juliol del 2010 varem convocar, amb Òmnium fent d’aglutinador, una manifestació per reaccionar davant de l’agressió del TC. Si la recordem, aquella manifestació va ser el final d’una actitud de protesta per començar a ser l’expressió d’una proposta. Varem començar a explicitar que difícilment podíem viure com a catalans dins del context polític espanyol.
 
El procés de consultes sobre la independència va fer evident el paper crucial de les nostres seus al territori. La implicació dels socis, la feina i el debat de i amb les Juntes territorials han estat un impuls clar per la decisió d’implicar-nos en el que en diem “el procés”
 
La col·laboració amb l’ANC en aconseguir l’èxit dels 11 de setembre: el 2012 i la Via Catalana el 2013, amb el concert per la Llibertat al Camp Nou com un pròleg (demà farà un any).
 
Sabem el que volem i ho diem. Així a la declaració de Santa Coloma a la tardor del 2012 varem expressar la decisió de posar-nos al servei de la construcció d’un estat per a Catalunya. Era la continuació lògica de la inspiració dels nostres fundadors que havien estat presents a l’acte de celebració dels nostres 50 anys, l’estiu del 2011. La fidelitat als orígens ens inspira i així ho interpreten els nostres socis.
 
De fet aquesta és l’actitud que correspon a una entitat prudent conscient de que li quedarà molta feina a fer en el futur. Els que avui hi som no la podem malmetre.
 
El compromís amb l’Escola Catalana, vol dir molta feina feta dins la plataforma Som Escola on la credibilitat acumulada per Òmnium en 53 anys li fa jugar un paper d’entesa entre els legítims interessos que si bé son divergents en alguns aspectes, compartim la defensa del model educatiu aprovat amb amplíssim consens, amb la llengua com element cohesionador.
 
Hem dit al mon que volem votar i ho hem expressat amb l’acció dels castells. Hem mostrat una de les millors coses de les que som capaços, amb tot el simbolisme. Fem pinya per fer possible el que semblava impossible.
 
Tot això ho hem fet sense abandonar el que ens ha definit: l’activitat cultural a diferents nivells i a diferents llocs. El Premi Sambori, la Nit de Santa Llúcia, el PH…. les múltiples nits literàries…
 
La campanya “Un país normal”. És un dels esforços més importants que la nostra entitat ha fet al llarg de la seva història. Pretén conscienciar de la necessitat d’exercir el dret a decidir als que encara tenen dubtes, als que avui es senten menys implicats en aquest procés. És una campanya per avançar junts cap al referèndum amb tots els demòcrates.
 
La campanya busca també explicar al món que no som rars, que som solidaris. Senzillament: som patriotes, membres d’una nació que n’és perquè se’n sent. I que volem un tracte digne amb totes les altres nacions del món. I un tracte digne ara mateix exigeix  votar si volem o no ser independents, constituir-nos en Estat.
 
Doncs bé, sí que volem. Volem ser més lliures i més dignes. Volem constituir-nos en un Estat. Volem ser independents. I volem convèncer, des de la democràcia i el civisme, tots els que encara dubten.
 
 Per això necessitem i agraïm la col·laboració d’altres entitats, col·legis professionals, sindicats, associacions patronals, les entitats de “El Clauer”, les de Som Escola… amb les que treballem
 
 Hem treballat i treballem amb tots els demòcrates en aquesta etapa de reivindicació del dret a votar.
 
Amb ells, els demòcrates de qualsevol ideologia, volem assegurar-nos una convivència pacífica i constructiva, sensata i civilitzada. Amb ells aspirem a un país normal. Amb una educació, una cultura, una hisenda, unes prestacions i unes obligacions ciutadanes normals.
 
I per això comptem també amb els nostres representants legítims, amb els nostres càrrecs electes, amb la majoria del nostre Parlament. Amb els partits que impulsen la consulta, que ara redacten la llei que la farà legalment possible. I amb els partits del doble sí. Sí a la dignitat nacional i sí a la independència. I els altres? Els demanem respecte. Els en tindrem. Encara que massa sovint fa tots els efectes que alguns d’ells no ens en tenen gens.
 
Volem també que el nostre govern sàpiga que ens té al costat mentre segueixi el camí que s’ha traçat, a què s’ha compromès. El govern és el nostre responsable polític màxim. Queda clar que vivim un moment polític extraordinari. Que demana comportaments també extraordinaris i la màxima lleialtat institucional. I les diferències ideològiques? És clar que n’hi ha! i n’hi han d’haver en un país normal. Són raonables, legítimes i necessàries. Però ara tenim un objectiu urgent i important; compartit. El nostre èxit depèn també de la força del govern, de la lleialtat de l’oposició, del suport social explícit que tingui i pugui exhibir.
 
Aquest és el nostre compromís nacional i social: fer possible el referèndum, eixamplar la majoria social que hi ha de participar, fer que la majoria del doble sí sigui sòlida, incontestable.
 
Per això ens hem mobilitzat durant mesos. I per això ens mobilitzarem ara més encara. La nostra instrucció ara és no parar: no descansar ni fer vacances. Aquesta és l’ordre en gros. En detall cal dir que sortosament som molts. Els socis i molts amics que ens fan costat. Ser molts actuant plegats vol dir que no cal que malvivim amb una tensió excessiva cada dia i cada hora. Vol dir que també som conscients que en un país normal la gent té dret a una vida professional, familiar i social. Vol dir que amb una mica d’aquest temps i una dedicació una mica més intensa en tenim prou.
 
A partir del mes de setembre la campanya “Per un país normal” entrarà en una nova fase. Més intensa, més decidida, més clara. Sense exclusions. Al contrari, a la recerca de la màxima inclusió. De la màxima implicació.
 
Impulsarem una campanya pel doble ‘sí’ des de la societat civil que començarà d’aquí a pocs dies i ho farem treballant des de la màxima unitat amb les organitzacions amb les que ja estem actuant conjuntament: l’ANC i l’ AMI.
 
Avui queden 134 dies per la consulta i durant aquest temps Òmnium hi destinarà tots els seus esforços i esperem la màxima implicació de tots els socis i amics en aquesta aventura apassionant.
 
Amics i amigues d’Òmnium. Volem un país millor i lliure. Normal. Volem un país independent. Amb vosaltres el tindrem!
 
Gràcies

Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural
Barcelona, 28 de juny de 2014