Òmnium Cultural porta l’homenatge al president Companys a les escoles i a les llars

Actualitat

Òmnium Cultural porta l’homenatge al president Companys a les escoles i a les llars

El proper 15 d’octubre farà 75 anys que el president Companys va ser afusellat per la dictadura de Franco. Òmnium Cultural, juntament amb altres entitats memorialistes, prepara una sèrie d’actes i accions per homenatjar el 123è president de la Generalitat. Aquest 15 d’octubre, a més, és el Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista, tal com va acordar la Generalitat a principis de setembre d’enguany.

D’una banda, Òmnium convida les escoles del Principat a reflexionar sobre la figura del president. Per fer-ho, proposa la lectura del poema del poeta tarragoní Ventura Gassol ‘Al President Companys’ i treballar-ne el significat a les aules així com un lot de recursos pedagògics adequats a les diferents edats escolars. Aquests recursos comprenen pel·lícules, llibres, documentals, auques, còmics i telefilms, entre altres, sobre el president Companys.

D’altra banda, Òmnium fa una crida a encendre una espelma i deixar-la al balcó de totes les llars de Catalunya el vespre del 14 d’octubre. Amb aquest gest es vol mantenir viu el record del president afusellat i, alhora, reclamar simbòlicament l’anul·lació de la seva sentència de mort de Companys. Aquestes accions s’emmarquen dins dels actes que Òmnium prepara sota el títol ‘Justícia pels crims del franquisme’ que es donaran a conèixer en els propers dies.  

La declaració de la Comissió de la Dignitat

En la roda de premsa de presentació d’aquests actes la Comissió de la Dignitat ha explicat que ha requerit el Govern de l’Estat espanyol a pronunciar-se condemnant el consell de guerra, l’assassinat del president i la resta de processos en els que van ser condemnats a mort milers de ciutadans i li reti homenatge el dia de la seva mort. A més a més també s’exigeix que retorni part de l’arxiu institucional que va ser dut a París i que va ser intervingut per la policia alemanya. Una altra de les accions de la Comissió ha estat adreçar-se al Tinent General Francisco Boyero Delgado, perquè com a màxima autoritat militar de Catalunya el dia 15 reti homenatge inequívoc i de desgreuge al president.

Amb l’ESMUC, el concert

La Comissió de la Dignitat i l’Escola Superior de Música de Catalunya, l’ESMUC, han preparat per aquest diumenge 11 d’octubre un concert a la sala oval del MNAC a les 12 del migdia amb la participació de l’Orquestra Simfònica i la lectura de textos i poemes. Entre les peces que s’interpretaran hi ha dues obres de Ricard Lamote de Grignon, represaliat pel franquisme i sotmès a un consell de guerra, i una de Jaume Pahissa, qui es va haver d’exiliar. 

Més informació www.omnium.cat/companys i www.justiciafranquisme.cat

 

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.