Òmnium Cultural recorre al Suprem l’amnistia a 46 policies espanyols acusats de brutalitat policial l’1-O a Barcelona

Actualitat

Segons Xavier Antich, voler amnistiar els agents és “un acte més d’irresponsabilitat d’aquest Estat que juga amb els límits de la democràcia”

 

Òmnium Cultural recorrerà al Tribunal Suprem l’amnistia als 46 policies espanyols acusats de cometre violència policial contra la ciutadania a Barcelona durant la celebració del Referèndum d’Autodeterminació, l’1 d’octubre de 2017. L’entitat presenta el seu recurs de cassació davant d’aquest tribunal, després de la decisió del jutjat número 7 de Barcelona, que més tard va avalar també l’Audiència de Barcelona, d’amnistiar els agents. Òmnium, personada com a acusació popular, al·lega tortures i tracte degradant per part dels membres del cos policial, i remarca que la brutalitat perpetuada pels policies contra la societat civil contravé els convenis i tractats internacionals de drets humans. 

Segons el president de l’entitat, Xavier Antich, Òmnium “es manté ferma en tant que acusació popular en aquesta causa, i no oblidarà que la brutalitat policial de l’1 d’Octubre va ser un absolut acte de barbàrie d’Estat, una humiliació premeditada i un càstig deliberat contra ciutadans que exercien drets fonamentals”. En aquest sentit, remarca, que voler amnistiar els policies és “un acte més d’irresponsabilitat d’aquest Estat que juga amb els límits de la democràcia” i que no té problemes per “saltar-se els convenis i tractats internacionals de defensa de drets humans”. “Òmnium no ho permetrem i estem al costat de totes les causes que investiguen la violència policial”, ha sentenciat. 

Al seu recurs, Òmnium sosté que, amb l’actuació policial durant l’1 d’octubre, l’Estat va vulnerar l’article 3 del Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, ja que la força efectuada pels agents va ser desproporcionada, excessiva i va produir lesions greus. A més, els policies van actuar amb una clara intencionalitat d’humiliar i castigar els ciutadans que lliurement i democràticament volien exercir els seus drets, entre els quals el dret a l’autodeterminació. La Llei d’amnistia no beneficia, en cap cas, els responsables d’aquesta violència policial que desemboca, clarament, en delictes de tortures o tractes degradants o inhumans, ja que la seva actuació va superar el llindar de gravetat. 

L’entitat també lamenta que, vuit anys després dels fets, les víctimes de la brutalitat policial encara no han pogut accedir al seu dret a la justícia, a la veritat i a la reparació. I per això, Òmnium continuarà exercint el seu paper d’acusació popular en totes aquelles causes de violència policial que hi ha obertes arreu del país. Entre aquestes, també, la que s’està investigant per part de l’Audiència de Barcelona contra els policies que van ferir Roger Español i en la qual Òmnium ha acusat els agents dels delictes de lesions amb pèrdua d’òrgan principal, de tortura, i contra la integritat moral

Òmnium Cultural presenta el seu recurs al Tribunal Suprem en coordinació amb l’Assemblea Nacional Catalana -també acusació popular en la causa-, Irídia -que actúa com a acusació particular- i altres persones afectades que, a través dels seus advocats, també han presentat recursos contra l’amnistia dels policies.