Òmnium denuncia a l’ONU les infiltracions policials a organitzacions juvenils

Actualitat

Xavier Antich exigeix la intervenció de la comunitat internacional perquè l’Estat deixi de perseguir l’independentisme amb eines de la lluita antiterrorista

Barcelona, 14 de març 2023.- El president Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha denunciat, a la seu de les Nacions Unides, les infiltracions d’agents dels cossos policials de l’Estat espanyol a diverses organitzacions juvenils i independentistes. Antich també ha exigit la intervenció de la comunitat internacional perquè l’Estat deixi d’utilitzar eines emprades en la lluita antiterrorista contra el moviment independentista català. “Hi ha una estratègia coordinada per part del govern espanyol, la justícia, els serveis secrets i la policia per intentar controlar i desmantellar un moviment polític pacífic i crear un efecte dissuasiu, fent ús eines pròpies de la lluita antiterrorista”, ha assegurat el president, en el marc de la 52a Sessió del Consell de Drets Humans que se celebra a Ginebra, en un diàleg interactiu amb la relatora especial sobre la promoció i protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, Fionnuala Ní Aoláin.

A més, Òmnium Cultural ha contribuït a l’elaboració de l’Estudi global sobre l’impacte de les mesures antiterroristes en la societat civil i l’espai cívic, de la mateixa relatora especial de l’ONU, on ha denunciat la vigilància i l’espionatge contra el moviment independentista i l’ús de manera sistemàtica de legislació i pràctiques antiterroristes per perseguir el moviment independentista des de l’any 2017. Tal com l’entitat apunta a l’informe, l’Estat espanyol i les seves institucions, acusen la població mobilitzada en favor de la independència de ser un risc per a la seguretat nacional i utilitzen un marc de seguretat que “suposa una amenaça per als drets humans i atempta directament contra el dret a la llibertat d’expressió, la llibertat d’associació i el dret de reunió pacífica”.

A l’informe, Òmnium també denuncia que l’Audiència Nacional fa servir la figura del terrorisme per assignar-se casos contra activistes independentistes, fent un ús polític d’aquesta acusació i criminalitzant la dissidència per la seva ideologia. “La justícia espanyola, el ministre de l’Interior, el CNI i la Policia Nacional han portat a terme coordinadament campanyes de persecució, intimidació i desprestigi contra tot un moviment polític equiparant-lo amb el terrorisme”. L’entitat assegura, a més, que l’existència de causes secretes vulnera els drets fonamentals dels acusats, ja que no estan sotmeses a cap control ni supervisió i la defensa en desconeix el contingut.

A l’informe s’exposen els casos que han sortit a la llum contra el moviment independentista català, on l’Estat ha usat eines i mecanismes per la lluita contra el terrorisme, com l’acusació i condemna per sedició dels presos polítics, l’espionatge il·legal del Catalangate, els casos en els quals s’ha perseguit a manifestants o societat civil per delicte de terrorisme, els casos de músics amb penes de presó, acusats per terrorisme i, finalment, els casos d’infiltracions a organitzacions de la societat civil catalana. “El risc de vulneració de drets d’aquest tipus de pràctiques és injustificable en una democràcia. És una limitació excessiva i un abús, i la seva justificació imposa un clar efecte escalfador contra un moviment polític”, puntualitza l’informe.