Òmnium, el Cruïlla i l’artista Fontcuberta impulsen una gran obra d’homenatge a la solidaritat col·lectiva per la Còvid-19

Actualitat

Mirades des del confinament convida la ciutadania a participar en un fotomosaic gegant responent: “què has fet durant el confinament?” 

Barcelona, 11 de maig 2020.- Òmnium Cultural, el Festival Cruïlla i l’artista reconegut internacionalment Joan Fontcuberta han impulsat una gran obra d’homenatge a la solidaritat col·lectiva per la Còvid-19. El projecte, anomenat Mirades des del confinament, busca explicar, a través de milers de fotografies del confinament, com la societat civil s’autoorganitza i dona el millor de si mateixa per aturar la greu crisi sanitària, però també social, que es deriva de la pandèmia. Fontcuberta serà l’encarregat de convertir aquesta capacitat col·lectiva de gestionar les dificultats en un projecte artístic i cultural de repercussió internacional, una gran obra d’art col·lectiva i solidària formada per centenars de milers de fotografies. La imatge final de l’obra serà una incògnita fins l’últim moment. Al seu torn, Òmnium i el Festival Cruïlla, que van iniciar fa uns mesos aquest projecte cultural, tot i que la crisi provocada pel coronavirus fa que hagi hagut de virar la temàtica, posaran a disposició del projecte tota la seva musculatura i expertesa de mobilització ciutadana. 

“Amb el compromís del Joan Fontcuberta fem perdurar la lluita per la vida digna mitjançant la cultura i l’empoderament. Cultura valenta que ens reafirma en la força del poder col·lectiu sense deixar-nos ningú pel camí”, ha afirmat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat des de fa 938 nits per defensar drets fonamentals. També el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha destacat la capacitat de la ciutadania per superar les dificultats: “Aquest confinament ha canviat la nostra vida quotidiana. Hem vist els balcons plens de vida; hem descobert altres maneres d’estar amb la família, els amics o els veïns, i hem aplaudit el personal sanitari, els caixers de supermercat i els voluntaris, que han treballat contrarellotge per salvar vides i no deixar ningú pel camí”. Segons Mauri, tot això demostra que “la força d’un país és la seva gent”

De l’11 al 19 de maig, a través de la pàgina web miradesdesdelconfinament.cat, es recolliran fotografies de la ciutadania responent a la pregunta: “què has fet durant el confinament?”. L’objectiu és que cadascú expressi, a través de tantes imatges com vulgui, què ha representat el confinament, ja sigui des de la quotidianitat de casa o des de la feina imprescindible de tots aquells sectors que han format part de la cadena de serveis essencials. A partir dels milers de mirades confinades que es recullin, Fontcuberta aplicarà la seva perspectiva artística per acabar construint una gran obra d’homenatge a l’esforç col·lectiu. “S’hi val tot: la idea és poder compartir, des d’aquelles estones que estem preocupats fins a aquells petits esclats de creativitat domèstica”, ha explicat Fontcuberta. Amb el conjunt de totes les fotografies, ha dit, per “fer un mural monumental que quedi en el futur com a testimoni i homenatge d’aquesta gran experiència de solidaritat col·lectiva”. 

L’obra final s’exposarà en el marc de la pròxima edició del Cruïlla. L’organització ja ha anunciat que el festival difícilment es podrà realitzar tal i com el coneixem aquest 2020, i en cas d’ajornament, el fotomosaic es mostraria al Cruïlla 2021. El seu director, Jordi Herreruela, ha recordat que “Òmnium i el Cruïlla tenen en la defensa de la identitat i de la cultura catalana un dels seus valors fonamentals”. Un fet, ha dit, que totes dues entitats comparteixen amb vocació de destacar els grans artistes que contribueixen a engreixar la cultura del país. En aquest sentit, Herreruela ha assegurat que “Joan Fontcuberta és un dels artistes més importants del país i, per això, amb aquesta acció es vol reivindicar-lo i donar-lo a conèixer a aquells que encara no el coneixen”.