Òmnium Gironès organitza un cicle de xerrades de la sardana que oferirà 4 mirades sobre “la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan”

Actualitat

El cicle vol reflexionar sobre l’evolució de la tradició, la plasticitat i la seva simbologia nacional.

Òmnium Gironès, amb la col·laboració dels Amics de la Sardana Terranostra de Girona, organitza el cicle de quatre xerrades que es faran el darrer dijous de cada mes de gener a abril. Totes les conferències seran a les set de la tarda a la seu d’Òmnium Gironès, a la plaça del Vi número 4, 1r 2a de Girona. S’oferiran 4 mirades sobre “la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan” de varis experts, especialment musicòlegs, que ens parlaran sobre la dansa i la seva plasticitat en el temps. Alguns d’ells es centraran en reflexionar com s’ha utilitzat com a símbol nacional i quina part d’aquesta simbologia és mite i quina part és fidel a la historia real de la dansa.
 
La primera xerrada, la del proper 28 de gener, anomenada “Les altres sardanes de Pep Ventura: a la moda, republicanes i revolucionàries. L’expressió ballada dels canvis polítics i socials a l’Empordà del Vuit-cents” la durà a terme l’Anna Costal, llicenciada en Història i Ciències de la Música i Doctora en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Costal ens parlarà sobre les sardanes operístiques, republicanes i revolucionàries de Pep Ventura.**
 
La segona, que serà al 25 de febrer, la farà Joaquim Rabaseda i Matas, compositor, llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Girona (1997) i en Història i Ciència de la Música per la Universidad de Granada (1999), i doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona (2006) on, des del 2011 és Cap del Departament de Musicologia. Rabasseda ens parlarà sobre el mite de la sardana en una xerrada que porta el nom de “La sardana, entre el mite i la història. Estudi musical de les transformacions d’una idea social”.
 
La tercera, al 31 de març, comptarà amb la ponència de Lluís Albert, musicòleg de la sardana i autor de diverses publicacions de teoria sardanista i col·laborador dels setmanaris Destino i Canigó de varies publicacions locals relacionades amb la música. Presentarà la 2na edició del seu llibre “Contra la falsa sardana” i explicarà les verdaderes raons, amb els seus arguments corresponents, per les quals s’ha de respectar la posició tradicional d’enlairar els braços als curts amb il·lustracions documentals que es projectaran a la pantalla.
 
La última xerrada, que es farà al 28 d’abril, serà una actuació pictorico-músical a càrrec de Marcel Casellas, músic, compositor i pedagog de la música tradicional i Mariona Millà, pintora i escultora catalana, en motiu de la publicació del seu últim llibre conjunt “La nostra estimada sardana”.