Òmnium insta el Govern a presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra el nou decret d’ensenyances mínimes de primària

Actualitat

15/12/06 (Redacció ÒC) Quan fa dues hores que ha començat la vetllada literària de la Nit de Santa Llúcia, s’han entregat ja els tres últims premis de la jornada: el Mercè Rodoreda de contes a Borja Bagunyà per La mida de totes les coses -títol provisional-, el Carles Riba de poesia a Jaume Pont per Enlloc i el Sant Jordi de novel·la a Joaquim Pijoan per Sayonara Barcelona. La finalista del premi Sant Jordi ha estat Maite Salord amb la seva obra Anagnòrisi -també títol provisional-. Abans d’això, els assistents han pogut veure l’actuació de Jaume Sisa que acompanyat del Cor Maragall ha interpretat el conegut tema Qualsevol nit pot sortir el sol. També s’ha fet entrega de la resta de premis: el premi de Ràdio a Santi Carreras pel programa Força Esports de Catalunya Ràdio; el premi de Televisió per a Sílvia Cóppulo pel programa Amb ulls de dona de TVE-Catalunya; el premi Ferran Soldevila a Rafael Roca per Teodor Llorente, líder de la Renaixença valenciana; el premi Joan Profitós a Josep Otón per Ensenyar història: l’aportació de Simone Weil; el premi Memorial B. Cendrós al suplement “Catalogne” del diari Le Monde Diplomatique. D’altra banda, el premi Joan Maragall no ha estat adjudicat i el premi Leandre Colomer ha quedat desert. Després del parlament del guanyador del Sant Jordi de novel·la, Joaquim Pijoan, s’ha donat la paraula al president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta. Un dels aspectes destacables de la jornada és la indignació dels assistents davant el tancament de RTVE a Catalunya que han demostrat xiulant quan Sílvia Cóppulo n’ha fet esment durant el seu parlament.

13/12/06 (Redacció ÒC)
Davant de l’aprovació per part del Govern de l’Estat del Decret d’ensenyances mínimes de primària, Òmnium vol fer les següents valoracions:

– Aquest nou reglament suposa envair competències de la Generalitat de Catalunya en matèria educativa, que queden clarament regulades en el nou Estatut.
– L’informe de setembre del 2006 del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, que analitza les competències en català i castellà de nens i nenes de 10 a 14 anys, demostra que aquestes són equivalents i fins i tot superiors en castellà en alguns aspectes..
– El darrer informe Pisa demostra que el coneixement de llengua castellana dels alumnes catalans és equivalent als de la resta de l’estat.
– El procés d’immersió lingüística, reconegut fins i tot per la Unió Europea, és l’única garantia que permet que el català tingui el mateix grau de coneixement per part de tots els alumnes catalans, quan el coneixement del castellà està ja totalment garantit.
– La voluntat política de fer una nova assignatura troncal, com les matemàtiques, en castellà pot suposar trencar l’equilibri actual i iniciar un canvi de model educatiu que provoqui un retrocés clar del català a l’escola.

Per tot això, Òmnium insta el Govern a presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra el nou Decret, a no permetre la vulneració de competències pròpies i a defensar sense reserves l’actual model d’immersió lingüística, que garanteix la competència lingüística a tots els alumnes, tant del català com del castellà.