Òmnium ret homenatge a l’expresidenta de l’entitat, Muriel Casals, durant la presentació de les obres guanyadores de la Nit de Santa Llúcia

Actualitat

Marcel Mauri: “Ara més que mai no podem fallar-nos”

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha llençat un missatge optimista sobre el moment actual que viu el país s’ha mostrat convençut que “els partits es posaran d’acord per aconseguir el millor acord possible”. “El país ho necessita: ara més que mai, no podem fallar-nos”, ha afegit. Mauri ha fet aquestes declaracions durant l’homenatge de l’entitat a l’expresidenta Muriel Casals quan fa dos anys de la seva mort en l’acte de presentació de les obres literàries premiades en la Nit de Santa Llúcia. I és a través de la cultura com Òmnium ha volgut tenir un record per qui va ser la seva presidenta entre els anys 2010 i 2015: “en aquests moments d’incertesa i repressió com els que vivim, la cultura ens ajuda a trobar respostes”. Mauri ha recordat que durant “els 5 anys apassionats” que Muriel Casals va liderar l’entitat, “anys on la política va prendre els carrers, [Muriel Casals] sempre recordava que Òmnium no havia d’oblidar mai la seva missió com a entitat de defensa i promoció de la llengua catalana”. Recordant una expressió que utilitzava qui també va presidir Òmnium, Quim Torra, Mauri ha assegurat que “els murielistes som els que creiem en la gent”, i ha assegurat: “això va començar als carrers i és des dels carrers on seguirem avançant fins assolir la República somiada”.

“Aquests dos anys no han estat fàcils”, ha admès Marcel Mauri, dos anys sense la Muriel Casals i on l’entitat també ha hagut d’afrontar des de fa gairebé 4 mesos l’empresonament de l’actual president Jordi Cuixart. El vicepresident d’Òmnium, que ha llegit íntegrament la carta que el mateix Cuixart ha escrit a Muriel Casals des de la presó de Soto del Real, ha volgut deixar clar però que el record a Muriel Casals no ha de ser mai trist i ha posat en valor “la immensa solidaritat de la ciutadania del nostre país” en aquests moments difícils. “Perquè la Muriel, de mirada, ampla i serena”, ha dit Marcel Mauri, “de cos fràgil però amb una fortalesa i dignitat que només dones com ella, o com la Mireia Boya, poden tenir, transmetia aquesta proximitat i estima que s’encomanava”.

Surten a la venda les obres guanyadores de la Nit de Santa Llúcia

L’acte, presentat per l’escriptora Bel Olid, ha simulat una tertúlia literària francesa “per recuperar la tradició d’on va beure la Muriel”. Entre els assistents, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, la germana de Muriel Casals, Isabel Casals, l’expresident d’Òmnium i antecessor de Muriel Casals, Jordi Porta, i membres de la Junta d’Òmnium Cultural. El lloc escollit per fer la presentació de les obres premiades durant la Festa de les Lletres Catalanes ha estat el Casal de la Prosperitat de Nou Barris, el mateix districte barceloní on el passat 15 de desembre es va celebrar la Nit de Santa Llúcia.

La tertúlia literària amb els tres autors ha girat al voltant de frases cèlebres de Muriel Casals, una de les quals ha estat un país amb centenars de llengües i el català com a punt de trobada.

“Hi ha un procés de deforestació lingüística al món, és devastador”, ha dit Joan-Lluís Lluís, el guanyador del Premi Sant Jordi de novel·la amb Jo soc aquell que va matar Franco. Lluís, natural de la Catalunya Nord, ha assegurat que “les que segur que sobreviuran tenen un estat, per això al català li cal un estat propi”.

Clara Queraltó, l’autora de El que pensen els altres, el Mercè Rodoreda 2017, ha llegit el conte Por i d’ella Bel Olid ha destacat que “escriu amb una naturalitat extraordinària”: “són contes que realment emocionen”. Queraltó, ha volgut destacar la frase de Casals el moment de les dones és sempre: “hi estic d’acord, per això hem d’ocupar els espais que ara ocupen només homes”.

Josep Maria Fulquet, Premi Carles Riba amb l’obra Ample vol de la nit, ha demanat “ara més que mai cal reivindicar la llengua pròpia” doncs “som en un moment on ens volen negar el dret a expressar-nos en la llengua  que ens uneix”.