Òmnium vaticina que els poders de l’Estat tombaran el tercer grau i demana concentrar esforços en l’amnistia

Actualitat

Jordi Cuixart: “Aquest tercer grau serà efímer i no és la solució de res. Cap xantatge d’estat no ens farà renunciar als drets fonamentals” 

Òmnium Cultural fa una crida a focalitzar-se en l’amnistia i no desviar l’atenció amb un debat sobre els graus penitenciaris. L’entitat vaticina que el poders de l’Estat tornaran a tenir la temptació de jugar brut i tombar de nou el tercer grau penitenciari, un dret dels presos. Davant d’això, insisteix que l’únic antídot segueix sent l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació, perquè la causa és col·lectiva i, per tant, també ho ha de ser la solució. En aquest sentit, el president Jordi Cuixart ha pronosticat que “aquest tercer grau serà efímer i no és la solució de res”, i insisteix que la prioritat no és pas sortir de la presó, sinó la resolució democràtica del conflicte: “Hem entrat a la presó perquè volem decidir el nostre futur polític”. “Cap xantatge d’estat no ens farà renunciar als drets fonamentals, perquè l’única manera de poder sortir veritablement en llibertat és viure en un país lliure: amnistia, retorn dels exiliats i fi de la repressió”, ha afegit Cuixart. 

L’entitat que presideix Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners recorda que el tercer grau, així com la resta de classificacions penitenciàries, són drets dels interns i en cap cas beneficis o privilegis, sinó formes de compliment de la pena. Tot plegat després que les juntes de tractament de les presons hagin tornat a avalar -per segona vegada- el tercer grau per als presos polítics. Òmnium Cultural reitera que és el govern espanyol el principal i màxim responsable de la repressió que es viu actualment als Països Catalans, i qui ha d’alliberar immediatament els presos, tal com han demanat en reiterades ocasions les Nacions Unides i les principals ONG de drets humans del món, així com una cinquantena d’estaments internacionals.