“Pedro Sánchez haurà de demostrar que vol estar dins de la legalitat internacional perquè fins ara no ho ha fet”

Actualitat

Òmnium Cultural fa una crida a “blindar la figura del president i les nostres institucions” davant els “atacs dels poders de l’Estat” 

 

Barcelona, 10 de gener de 2020 – Òmnium Cultural ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a “demostrar que vol estar dins la legalitat internacional perquè fins ara no ho ha fet” i a marcar distàncies amb aquesta justícia espanyola “mentidera, polititzada i fora de la legalitat europea que ignora els estaments internacionals”. Davant les greus circumstàncies polítiques dels darrers dies, l’entitat ha interpel·lat Sánchez per recordar-li que “tots els estats de la UE tenen l’obligació de complir amb les sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea”. En una declaració llegida a l’inici de l’Assemblea General Ordinària de l’entitat celebrada aquest divendres, el vicepresident Marcel Mauri  ha assegurat que “és imprescindible blindar la figura del president de la Generalitat i de les nostres institucions”. “Els poders de l’Estat volen passar-hi per sobre i els diem: no passaran!”, ha reblat Mauri. Alhora, en una carta dirigida als socis de l’entitat, el president Jordi Cuixart també ha mostrat la “indignació” en un dia com avui on s’ha tornat a veure com “els poders de l’Estat continuen menystenint de manera sistemàtica la voluntat del poble de Catalunya”. Cuixart ha reiterat el suport de l’entitat al president Torra, el vicepresident Junqueras i a tots els represaliats: “tindreu Òmnium sempre al vostre costat, fidels a les nostres institucions i al servei d’aquest poble”.

La decisió del Tribunal Suprem de mantenir la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, com a diputat, ha estat definida com “un gest delirant i inèdit en democràcia” i “un nou atac dels poders de l’Estat”, que se suma a la inhabilitació d’Oriol Junqueras, “fent cas omís a la justícia europea”, i s’afegeix també al suplicatori del jutge Llarena per aixecar la immunitat del president Carles Puigdemont i de Toni Comin.

Òmnium Cultural es posa a disposició del Parlament i del president en la protecció dels drets civils i polítics del president Torra “i per extensió dels del conjunt de la ciutadania”. En aquest sentit, Marcel Mauri també ha volgut celebrar la unitat exhibida avui pels partits sobiranistes. “Esperem que sigui la llavor d’una estratègia unitària en contra de la repressió i a favor de l’autodeterminació”, ha desitjat el vicepresident, “ho hem dit sempre i ho mantenim: cal mobilització al carrer i acció institucional davant d’un Estat que atempta contra els drets de tots”.

El vicepresident d’Òmnium acompanyat de tota la Junta Nacional de l’entitat ha enviat “tota la solidaritat” pels dos companys dels CDR que avui han estat alliberats i ha enviat un altre missatge a l’executiu espanyol: “comença amb mal peu aquest govern de Pedro Sánchez nomenant com a ministre de l’interior un dels principals artífexs del fals relat de violència que va permetre la detenció i aïllaments dels Detinguts 23-S”. “Continuarem explicant arreu que som davant un estat capaç d’inventar-se falsos delictes de terrorisme per perseguir l’independentisme”, ha afegit.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat des del 16 d’octubre de 2018 per exercir drets fonamentals, ha volgut transmetre que els darrers dos anys han estat “plens d’aprenenatge, però també de generositat”, i ha afegit: “no ens deixem enganyar, ni estem vençuts ni resignats”. Cuixart insisteix que se sent orgullós de ser el president d’Òmnium Cultural i representar els més de 182.000 socis de l’entitat. “Cultura, drets i cohesió són els eixos de l’actuació de l’entitat; avui reafirmem que ni la presó ni la repressió seran un topall per la voluntat de viure en una República de ciutadans lliures: en una veritable democràcia europea”, ha sentenciat. És la cinquena Assemblea General d’Òmnium sense la presència del president, Jordi Cuixart, empresonat des de fa 2 anys i 3 mesos.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.