‘Pel català a l’escola’ contra els decrets de desplegament de la LOE
16/03/07 (Redacció ÒC) Durant la sessió dels Dijous de l`Òmnium d`aquesta setmana, el dibuixant Joma va explicar diversos aspectes del món de la il·lustració i de la seva experiència professional en aquest camp. En primer lloc, Carme Alcoverro va fer una introducció del treball de l`artista a partir del comentari d`alguns dels dibuixos d`opinió que apareixen en el seu llibre Teoria de l’evolució. Els dibuixos que conformen aquest compendi han estat publicats a la revista Escola Catalana a partir de l`any 1991. “Joma reflexiona sobre l`educació des de la mirada de l`artista; per tant, és una mirada distanciada i crítica”, tal com va comentar Carme Alcoverro. També es van destacar alguns dels elements que predominen en aquests dibuixos, com ara el llibre o les lletres, entre d`altres símbols a través dels quals presenta una imatge de l`escola com un món tancat i separat de la realitat exterior. Seguidament, es van projectar diverses il·lustracions de l`artista que el mateix Joma anava comentant. El dibuixant va explicar les diferents tècniques d`il·lustració que ha utilitzat al llarg de la seva trajectòria com a il·lustrador, des del plumí fins a la ploma, passant pel pinzell. Segons va comentar, l`elecció tècnica no és mai gratuïta i respon a la capacitat expressiva d`allò que vol dibuixar. Tots els assistents van rebre un exemplar del llibre.
‘Aquesta campanya és una resposta a l’allau de visites i adhesions que el web www.pelcatala.lateneu.org ha rebut durant els últims tres mesos’. Oriol Ampuero, portaveu del grup d’entitats ‘Pel Català a l’Escola’ ha explicat aquest matí, en una roda de premsa que ha tingut lloc a la Seu Nacional d’Òmnium Cultural, que les entitats promotores de la campanya ‘Pel Català a l’Escola’ s’han reactivat per fer públic un manifest contra els decrets de desplegament de la LOE i en defensa de la llengua catalana a les escoles i als instituts del país.
El conjunt d’entitats consideren que el Reial decret 1513/2006 de la LOE (pel qual s’estableixen els ensenyaments mínims en l’educació primària), que estableix l’obligació d’impartir un mínim de tres hores de llengua castellana a primer i segon cicle de primària, ignora el model d’escola catalana en llengua i continguts adoptat al Principat durant els últims trenta anys.
Les entitats promotores són CAL, Intersindical, Plataforma per la Llengua, FAPAC, SEPC, Òmnium Cultural, Ciemen i Ustec.
MANIFEST ‘PEL CATALÀ A L’ESCOLA’
Des que les Corts espanyoles van aprovar la Llei orgànica d’educació, el 2006, el Govern de l’Estat treballa en la redacció de diferents decrets que n’han de regular el desplegament mínim a totes les comunitats autònomes. En aquest context, darrerament ha estat publicat el Reial decret d’ensenyaments mínims per a l’educació primària.
Aquest Reial decret ens demostra com, una vegada més, el Govern espanyol no té en compte les diferents realitats lingüístiques i models escolars que hi ha a l’Estat i opta per una política uniformitzadora amb la introducció d’una hora més de llengua castellana. En especial, l’Estat ignora el model d’escola catalana en llengua i continguts adoptat al Principat durant els últims trenta anys, amb el consens i el suport de la societat civil, i la persistència de les dificultats que impedeixen l’extensió de l’ús social del català.
El model d’escola triat per l’Administració de la Generalitat de Catalunya a partir de 1978 -que abraça l’educació infantil, la primària i la secundària- és avalat per tota la comunitat educativa i ben reconegut per diversos organismes internacionals, gràcies als bons resultats assolits. D’aquí que no tingui cap sentit que el decret d’ensenyaments mínims limiti els objectius i els mètodes que propugna aquest model d’educació.
La immersió lingüística és el procediment pedagògic i didàctic que possibilita que els alumnes de llengua familiar diferent de la catalana s’incorporin al model educatiu propi per desenvolupar-se amb les mateixes capacitats que la resta i evitar que la llengua sigui motiu de discriminació. En aquest sentit, la normativa ministerial emanada de la LOE afecta negativament els programes d’immersió lingüística, atès que en trenca la coherència pedagògica i social.
Avui, la necessitat de no cedir terreny en la presència i l’ús del català a l’escola és especialment important. D’una banda, l’ús del català com a llengua vehicular d’educació minva considerablement en l’etapa de secundària en relació amb la de primària (només el 51% dels centres del Principat fan totes les classes en català) i, per tant, també disminueix l’ús en la relació entre els alumnes, les famílies i el professorat. De l’altra, la societat catalana és una comunitat d’acollida que està rebent una gran afluència d’alumnat nouvingut i necessita, per tant, que l’escola sigui més que mai una eina de cohesió i d’inclusió socials.
Per tot això, les organitzacions sotasignants fem una crida a la comunitat educativa i a tota la societat catalana per:
– Rebutjar el Reial decret d’ensenyaments mínims per a l’educació primària i la imposició d’una tercera hora de castellà.
– Reclamar la capacitat dels representants elegits en els territoris de parla catalana de poder decidir, sense invasions competencials de l’Estat, tot allò que afecta els horaris i currículums en l’aprenentatge de llengües.
– Reclamar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya el compliment integral del model d’escola catalana, tant en l’educació infantil com en l’educació primària i secundària.
– Renovar el consens a favor del català com a llengua d’ensenyament i aprenentatge i de cohesió social.
– Donar suport al professorat que ja ha manifestat la seva insubmissió a la normativa.
– Encoratjar a desobeir el Reial decret esmentat i a mobilitzar-se fins a la seva derogació.