Presentació de ‘La Veu de l’experiència’ a la seu d’Òmnium
19/10/06 (Redacció ÒC) ” El Tren de Bagdad és un llibre sòlid i a la vegada, insòlit; per això aposto pel seu autor”. Sam Abrams, un dels crítics i teòrics més destacats de la nostra literatura, obria així l`edició d`enguany del taller de lectura Poetes del Carles Riba tot fent un elogi de l`última obra de Manel Forcano. A més, Abrams va explicar les diferents etapes narratives de Manel Forcano. Segons ell, les primeres obres conformen una primera etapa d`aprenentatge, la qual va superar molt ràpidament, per passar a la primera maduresa on comença a tenir una veu i un estil propis i característics. Finalment, amb El tren de Bagdad va arribar a la maduresa plena, la qual Abrams va definir com una barreja de punt àlgid, continuïtat i voluntat de renovació. En uns temps on la poesia és cada cop menys apreciada per la ciutadania, aquest cicle va contribuir notablement a apropar a la població la lectura d`alguns dels poetes catalans contemporanis més prolífics. Per tal de complir aquest objectiu, diversos experts analitzaran al llarg de cinc sessions, entre octubre i desembre, les figures dels guardonats amb el premi Carles Riba, que va ser lliurat el desembre passat durant la Nit Literària de Santa Llúcia. A més de Manel Forcano i El tren de Bagdad, s`analitzaran altres autors i obres com són La vida nova de Joan Vergés, Game Over de David Castillo, Trànsit entre dos vols d`Anna Aguilar-Amat i Hostes d`Isidre Martínez. Els continguts dels cicles seran impartits per experts literaris catalans del món acadèmic a través d`explicacions amenes i pròximes al públic assistent.
Aquesta setmana, s’ha presentat el llibre La Veu de l’experiència. Testimonis del passat pensant en el futur del periodista Antoni Aira. Els protagonistes d’aquest llibre, deu persones nascudes en el primer terç del segle XX que han destacat en diferents àmbits de la realitat social, política i científica, responen a diversos interrogants a través de les pàgines d’aquest llibre. L’autor, Antoni Aira, va estar acompanyat de l’editor Xavier Cambre i d’un dels testimonis del llibre, l’arquitecte Jordi Bonet. L’arquitecte va assegurar que Antoni Aira va resultar ser un interlocutor que li va facilitar molt la feina per la curiositat i la professionalitat periodística que el caracteritzen.
A més, entre el públic es trobaven alguns de la resta de testimonis com ara Josep Maria Ainaud, Antoni M. Badia i Margarit, Josep Maria Ballarín o Helena Cambó. Tots ells van viure temps excepcionals i són un referent per a la ciutadania catalana d’avui.
La veu de l’experiència, com diu Jordi Pujol en el pròleg, ‘és un llibre de lectura fàcil, però també apassionant, que ajuda a saber què hem estat, què som, què hem d’aspirar a ser’.