Projectes

Nit de Santa Llúcia

Acte de lliurament

La Nit de Santa Llúcia, Festa Òmnium de les Lletres Catalanes és un esdeveniment artístic en el transcurs del qual es fa el lliurament dels premis més rellevants de les lletres catalanes, entre els que destaquen el premi Sant Jordi de novel·la, el premi Carles Riba de poesia, el premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, el premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil i el Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies. També s’entrega el premi de comunicació Muriel Casals i l’Internacional Joan B. Cendrós.

La 71a edició de la Nit de Santa Llúcia tindrà lloc el 14 de desembre de 2021 al Teatre Nacional de Catalunya a les 20h i es retransmetrà en directe per TV3. 

Enguany, la gala, dirigida per Martí Torras Mayneris, té com a tema principal el poder de la llengua i la literatura en la vida d’una persona. Ens  parla de com la literatura ens acompanya al llarg de la vida, ens fa créixer i ens omple de vida, i ho fa utilitzant com a leitmotiv els mots gastats, aquells mots que, a còpia d’utilitzar-se, han perdut el valor o han canviat de significat.

A través de multitud d’intervencions intergeneracionals, interculturals i de diverses disciplines artístiques, els mots —i, en definitiva, les lletres— tindran molta presència i faran fer un viatge a l’espectador per una gala amb un to molt eclèctic i molt dinamisme, que permetrà crear moments còmics així com espais poètics i de reflexió. 

Per parlar d’aquesta importància que prenen la llengua i la literatura durant l’evolució d’una persona, aquest any la gala tindrà 5 presentadores que representen la mateixa persona en diferents edats de la seva vida: una nena de 9 anys (Vinyet Morral, actualment protagonista de l’espectacle Bye Bye Monstres, de Dagoll Dagom), una noia d’uns 17 anys (Sònia Ninyerola), una dona d’uns 30 anys (Neus Ballbé), una dona de 45 anys (Meri Yanes) i una dona de 60 anys (Anna Güell). 

La posada en escena, que treballa en diferents alçades amb un gran protagonisme de les pantalles, dona un gran pes a la imatge i l’audiovisual. La gran versatilitat de les pantalles permet tenir constantment els fons en moviment i projectar-hi esquetxos pregravats, imatge gràfica, il·lustració (que farà en directe l’artista Oriol Malet) i/o  frases i paraules. 

Aquest moviment constant anirà acompanyat d’una banda musical en directe (Celeste Arias, Ildefons Alonso i Santi Careta) durant tota la gala, complementada per les actuacions de Ferran Palau, El Diluvi, Toni Gutiérrez (circ), la ballarina Fàtima Campos, Marc Parrot, el glossista Mateu Xurí i el dramaturg i actor Jordi Oriol.

Una producció d’Òmnium Cultural

Producció executiva: Gal·la Sabaté i Miquel Salip

Direcció artística: Martí Torras Mayneris

Guió: Sadurní Vergés i Martí Torras Mayneris

Disseny gràfic i cartell: Òmnium Cultural (Arnau Cucurull i Valle Ángeles)

Audiovisuals: Òmnium Cultural (Núria Gàmiz i David Andreu)

Implementació audiovisual: Martín Elena

Disseny d’escenografia i llums: CUBE (Maria de la Cámera i Gabriel Paré)

Disseny de so: Tomi Pérez

Disseny de vestuari: Marta Garreta

Ajudantia de vestuari: Marta Martí

Sastre: Bruna Solans

Maquillatge i caracterització: Erika Avià

Cap Tècnic: Gabi Doz

Presentadores: Vinyet Morral, Sònia Ninyerola, Neus Ballbé, Meri Yanes i Anna Güell

Actuacions: 

Banda Musical: Celeste Alías, Santi Careta i Ildefons Alonso

Il·lustració: Oriol Malet 

Dansa: Fàtima Campos 

Circ: Toni Gutiérrez 

Cançó: Ferran Palau (Ferran Palau i Jordi Matas)

Cançó: El diluvi 

In memoriam: Marc Parrot 

Glossa improvisada: Mateu Xurí 

Orador: Jordi Oriol 

Amb la participació de: Bruno Hidalgo, Pau Domingo, Àlex Pereira. Martina Roura, Àlex Sanz, Ariadna Sanz, Jaume Viñas, Olivia León, Bruna Solans, Albert Piñol, Georgina Luciano, Carla Luciano, Joan Molins, Judit Gruas.

Agraïments: Ateneu Barcelonès, Amantis, LaPerla29, Oriol Roca