Projectes

Premis VOC► Mostra d’audiovisual en català

Versió Original en Català. ‘VOC’ significa exactament això. Però no ens quedem aquí. Sí, promocionem l’ús de la llengua en l’audiovisual. Sí, potenciem que el talent emergent esculli el català per a les seves creacions. Sí, fem possible que aquest talent sigui conegut a més de 40 municipis de Catalunya mitjançant la Mostra, i que sigui reconegut mitjançant els Premis VOC►.

Però hi ha quelcom més important: connectem la realitat, la veu creativa d’aquests 10 curtmetratges, amb les seves vivències emocionals farcides de present. I el present que vivim fa d’aquesta edició dels VOC una edició especial, com ho han estat les de tots els festivals i les mostres de cinema que s’han celebrat des del passat mes de març. Això ens ha fet repensar el VOC i valorar totes les opcions: endarrerir-lo, anul·lar-lo, reinventar-lo, convocar-lo, fer-lo només en format virtual… I, finalment ens hem decidit per oferir-vos un format híbrid.  Perquè, al capdavall, volem que aquests curtmetratges ens interpel·lin, ens facin reflexionar i ens ajudin a repensar-nos. I volem que arribin a tu, que potser no pots sortir de casa, sense prescindir de compartir una experiència en directe amb aquells que poden omplir els cinemes del país. Fem que la cultura ho inundi tot!

Sentiu-vos acollits, perquè tots nosaltres formem part de cadascuna d’aquestes històries: som versions originals de la nostra vida, i en aquesta ocasió hem escollit viure-la lliurement en català.

Estimadíssims amics i amigues,


La cultura, com la llibertat, s’exerceix. I en un 2021 d’escepticisme, a Òmnium Cultural teníem ben clar que la 5a edició del VOC havia de tirar endavant. Perquè en temps d’emergència sanitària, social i democràtica, l’art no és només refugi: l’art és també font d’interrogants, imprescindibles per trobar respostes i per fer-nos més preguntes encara.


Al mateix temps, aquest és un present d’emergència per a la llengua pròpia dels Països Catalans. Ens ho recorden les enquestes sobre l’ús social i ens hi aboquen els poders d’un estat que entén la riquesa com una amenaça permanent. També el corró uniformitzador del qual no s’escapa la societat, ni molt menys el sector audiovisual.


Però en èpoques molt més dures, els fundadors d’Òmnium Cultural ens van ensenyar que la resignació no és cap opció. I, si fa seixanta anys van contribuir a recuperar el català com la llengua universal que és, avui sabem que compartir-la, estimular-la com a instrument de creació, és de les millors maneres de protegir-la. 


“Ho sap, el sistema nerviós, que quan ploro i m’emociono com a actriu l’enganyo?”, es preguntava l’enyorada Montserrat Carulla, una de les actrius que veurem al festival. “Som tan complexos!”, responia. Enfortir el VOC també és la nostra manera d’homenatjar tants imprescindibles que ens han deixat abans d’hora; d’agrair als treballadors de la cultura el seu sacrifici.


També per a tots ells ho tornarem a fer. Perquè tres anys i quatre mesos de presó després, la lluita compartida per la llibertat i la vida digna ens donen nous arguments: al voltant de la llengua som, defensem els drets humans i repensem el món. 

 


Jordi Cuixart; President d’Òmnium Cultural

Presó de Lledoners, febrer del 2021

Sessió 1

Ficció
Panteres

PANTERES

Direcció: Èrika Sánchez
Producció:Antivaho Producciones
Any:2019
Durada:20′

Sinopsi:

La Joana (Laia Capdevila) i la Nina (Rimé Kopoború), dues noies de 13 anys, viuen a Barcelona atrapades en les contradiccions de la pubertat femenina en el primer món. Totes dues són dones del seu temps i condició: xarxes socials, immediatesa i excessos. La Joana ha decidit idear un joc que involucrarà la seva amiga Nina. Un dia decisiu en la pubertat que provocarà que alguna cosa en cada un d’elles canviï per sempre.

Premi Onofre al millor curtmetratge al FIC BADAJOZ 2020

Millor interpretació nacional al Certamen Internacional de Cortos de Soria 2020

Menció honorífica al TLV Fest Tel Aviv 2020

Candidata al millor curtmetratge als Premis Gaudí 2020

Millor curtmetratge Cinema Jove Valencia 2020

Millor curtmetratge Som Cinema Lleida 2020

Documental
PARIS, LA MECA DEL PARKOUR

PARIS, LA MECA DEL PARKOUR

Direcció i producció:Biel Macià
Any:2020
Durada:17′

Sinopsi:

El Novembre del 2018 un grup d’amics aficionats al parkour emprenen una aventura cap a als suburbis de Paris amb la idea de superar les fites més emblemàtiques del parkour. Un cop allà, les circumstàncies no els ho posen fàcil i han de marxar sense complir el seu objectiu. Un any més tard, tornen a Paris per tal d’acabar el que van començar.

Ficció
EMÍLIA

EMÍLIA

Direcció:Cristina Guillen
Any:2020
Durada:16′

Sinopsi:

L’Emilia (Montserrat Carulla) i la seva neta Silvia (Cristina Guillen), tenen un vincle molt especial que es veu truncat amb l’aparició dels primers símptomes de l’Alzheimer. Per adaptar-se a la nova situació la Sílvia haurà de prendre decisions a contracor.

Ficció
ELS QUE CALLEN

ELS QUE CALLEN

Direcció:Albert Folk
Any:2020
Durada:18′

Sinopsi:

Una advocada (Clara Segura) amb una vida personal complicada rep l’encàrrec de defensar un dels acusats per l’anomenat “crim del caixer” (Albert Salazar), on tres joves van cremar una dona sense-sostre. Un pacte amb l’acusació sembla la solució més clara, però quan es troba amb el seu client, aquest es nega rotundament a acceptar la seva culpabilitat.

Millor curtmetratge a Ribadedeva en corto 2020

Millor curtmetratge al Festival de CIne L’Alfas Del Pi 2020

Millor curtmetratge de ficció a El Órbigo. Luna de cortos. 2020

Millor curtmetratge, millor direcció, millor actriu protagonista i millor producció al Festival de Cinema de Sant Andreu de la Barca 2020

Segon premi al Festival de curtmetratges Psicurt 2020

Documental
TRISTOS TÒPICS

TRISTOS TÒPICS

Direcció:Joanic Geniüt
Any:2018
Durada:12′

Sinopsi:

Joanic Geniüt és un artista local que han convidat a muntar una exposició en una important sala de la seva ciutat. El protagonista viu aquest procés convençut que la seva obra transcendirà, que està cridat a ser l’exponent d’una nova revolució i renaixement de les arts plàstiques. Aquest relat satíric ens apropa al seu procés des del punt de vista dels qui l’envolten i l’observen.

Sessió 2

Documental
CAMÍ D’ARREU

CAMÍ D’ARREU

Direcció:Aleix Gallardet
Any:2020
Durada:30′

Sinopsi:

El despoblament del món rural a través de la història d’un petit poble a les Valls d’Àneu, que com a conseqüència de la seua incomunicació i les desavinences entre els veïns per la manca d’una carretera, va ser abandonat l’any 1980 a la seva sort. Explorant la subjectivitat dels seus testimonis, el documental Camí d’Àrreu exposa les circumstàncies personals dels últims veïns del poble que van viure aquests fets traumàtics, perfilant un retrat conscient de la condició humana de tots ells.

Ficció
L’ESTRANY

L’ESTRANY

Direcció:Oriol Guanyabens
Producció:Corte y Confección de Películas i Fractal 7
Any:2020
Durada:18′

Sinopsi:

L’Amadeu (Gerard Pous), amb nou anys, marxa de campaments d’estiu per primer cop. Els primers dies són difícils, però en Nil (Arnau Comas), el monitor més expert, li dóna confiança i l’ajuda a integrar-se al grup. Quan l’Amadeu està trobant per fi el seu lloc dins els campaments, una situació violenta l’obliga a rebel·lar-se contra tot el que ha après.

Premi al millor muntatge a ALCINE – Festival de Cine de Alcalá de Henares 2020

Ficció
REDEMPCIÓ

REDEMPCIÓ

Direcció:Miguel Llorens
Producció:The Fly Hunter
Any:2020
Durada:15′

Sinopsi:

B (Àngel Fígols) treballa d’operari al torn de nit d’una indústria farmacèutica. Amb els anys, s’ha anat apartant de la gent, la família i l’entorn, i viu una vida solitaria, monòtona i desapercebuda. Un dia rep un encàrrec dels seus superiors que transformarà la seva vida.

Documental
RENAIXEM

RENAIXEM

Direcció:David Segarra
Any:2020
Durada:12′

Sinopsi:

Quan va començar el confinament ens vam preguntar: durant una quarantena qui ens alimenta? El documental ens descobreix el treball als camps de l’horta i als mercats en mig de l’estat d’alarma provocat per la pandèmia del Covid-19. Renaixem és un documental sobre la perseverança dels homes i les dones que distribueixen aliments frescos als habitants de València. Però també una reflexió sobre la resiliència d’un sistema mil·lenari que s’ha demostrat altament eficient durant la crisi.

Ficció
PRELUDI

PRELUDI

Direcció:Adrià Guxens
Producció:ESCAC Films
Any:2020
Durada:17′

Sinopsi:

Un bloqueig emocional incapacita en Víctor (Pablo Capuz) per tocar bé el violí. A poques hores del concert que pot impulsar la seva carrera professional, haurà d’ordenar les seves prioritats.

Menció especial del jurat Oficial Curtmetratges al Cerdanya Film Festival