Projectes

Premis VOC► Mostra d’audiovisual en català

Versió Original en Català. ‘VOC’ significa exactament això. Però no ens quedem aquí. Sí, promocionem l’ús de la llengua en l’audiovisual. Sí, potenciem que el talent emergent esculli el català per a les seves creacions. Sí, fem possible que aquest talent sigui conegut a més de  70 municipis dels Països Catalans mitjançant la Mostra, i que sigui reconegut mitjançant els Premis VOC►.

Però hi ha quelcom més important: connectem la realitat, la veu creativa d’aquests 12 curtmetratges, amb les seves vivències emocionals farcides de present. I el present que vivim des de fa temps és especial. Això ens va fer repensar el VOC i valorar totes les opcions: endarrerir-lo, anul·lar-lo, reinventar-lo, convocar-lo, fer-lo només en format virtual… I, finalment ens vàrem decidir per oferir-vos un format híbrid.  Perquè, al capdavall, volem que aquests curtmetratges ens interpel·lin, ens facin reflexionar i ens ajudin a repensar-nos. I volem que arribin a tu, que potser no pots sortir de casa, sense prescindir de compartir una experiència en directe amb aquells que poden omplir els cinemes del país. Fem que la cultura ho inundi tot!

Sentiu-vos acollits, perquè tots nosaltres formem part de cadascuna d’aquestes històries: som versions originals de la nostra vida, i en aquesta ocasió hem escollit viure-la lliurement en català.

Sessió 1

FICCIÓ

HERÈNCIA

Direcció: Eudald Corominas

Producció: Escac Films

Any: 2021

Durada: 27’47”

Sinopsi: Durant la postguerra, en un poble dels pirineus catalans, un enterrador, angoixat perquè la seva vida està submergida en la desgràcia, mata una persona per poder cobrar els diners de l’enterrament. Les atrocitats de la guerra i els actes del passat sortiran a la llum quan una nena descobreix l’assassinat i comença a xantatgejar-lo.

FICCIÓ

ELSA

Direcció: Albert Carbó

Producció: Silendum Films

Any: 2021

Durada: 12′

Sinopsi: Elsa és una nena de 6 anys que com qualsevol persona de la seva edat vol viure feliç i lliure. Sap que és diferent a la majoria, però malgrat la seva curta edat té les coses clares: sap que és una nena i que és la reina de la seva vida. Qui podria qüestionar-ho? ELSA parla de tolerància, diversitat i de la possibilitat de triar qui volem ser.

FICCIÓ

SINTRA III

Direcció: Aitor Echeverría, Ivan Casajús
Producció:
Bastian Films
Any: 2020
Durada: 16’
Sinopsi: L’’Òscar viu traumatitzat pel record de la mort de la seva novia Helena. Durant un viatge de feina punxa una roda del cotxe i, al treure la de recanvi, descobreix una caixa plena de cassettes. Són recopilatoris que l’Helena feia, amb molta il·lusió, per als seus viatges. L’Òscar decideix seguir conduint, escoltant aquelles cançons que el transporten al passat.

DOCUMENTAL

VULL SER PASTORA

Direcció: Maria Velasco

Producció:

Any: 2021

Durada: 10’12”

Sinopsi: Apropament a la història de la Cati, una pastora de 80 anys que cada dia pastura el ramat en terres empordaneses. Viu i treballa sola, però tot i la duresa del seu ofici afronta el seu dia a dia amb energia i felicitat. Una història senzilla  però conmovedora que ens fa reflexionar sobre el valor de la vida.

FICCIÓ

TOTS ELS DIES D’ESTIU SÓN TRISTOS

Direcció: Estefania Ortiz

Producció: Alhena Productions

Any: 2021

Durada: 5’28”

Sinopsi: L’Adrià és un nen de 12 anys que al costat dels seus tres amics de l’escola, el Pol, l’Eric i la Carlota, gaudeix del seu últim estiu abans de començar l’institut. Cada dia és per ell una nova aventura. L’Adrià es passa les tardes patinant i jugant però amaga un secret que no pot admetre. Ara recorda el seu estiu amb una tristesa enorme: ja no tornarà.

DOCUMENTAL

MEMÒRIA ASSONANT

Direcció: Carles Esporrin

Producció:

Any: 2021

Durada: 30’

Sinopsi: Maria Teresa Capdevila visqué de primera mà un dels episodis més crus de la història de la humanitat del segle XX. Per primer cop en un conflicte armat, la població civil fou bombardejada sense cap objectiu militar i amb l’única finalitat de sembrar el terror. Una nova tècnica bèl·lica assajada pel feixisme que posaria en pràctica durant la segona guerra mundial. Degut a l’escassetat de personal sanitari i als nombrosos danys humans causats pels raids aeris, el pare de la Maria Teresa anava cada dia al barri de la Barceloneta a curar els ferits dels bombardejos posant en risc la pròpia vida. Memòria assonat descriu en present l’experiència viscuda per la seva protagonista fa més de vuitanta anys. La narrativa contrasta el paral·lelisme existent entre aquest episodi i la pandèmia provocada per la COVID-19, buscant els sons concordants i divergents d’ambdues històries.

Sessió 2

FICCIÓ

FUGA

Direcció: Àlex Sardà

Producció: Nanouk Films

Any: 2021

Durada: 22’30”

Sinopsi: Un calorós dia de primavera, en Lluís té una forta discussió amb el seu pare. A partir d’aquest enfrontament, en Lluís es veurà avocat a l’abandó de totes les seves responsabilitats, portant fins al límit les seves pors més profundes i sentint-se superat pel món que l’envolta. En comptes d’anar a buscar a la seva filla Júlia a casa la seva exparella, comença un intens periple que el portarà a decidir si pren o no les regnes de la seva vida.

FICCIÓ

SOL SOL

Direcció: Àlex Arroyo

Producció: Ensoldemà Films

Any: 2021

Durada: 11′

Sinopsi: Xavier (Oriol Enrich) és un adolescent menorquí que no es troba còmode en el seu entorn. Amb l’arribada d’un turista català a l’illa intentarà resoldre els seus problemes explorant la seva sexualitat, per poder seguir creixenet en un espai natural com el de Sa Mesquida.

DOCUMENTAL

ANIMAL SALVATGE

Direcció: Maria Besora

Producció: Escac Films

Any: 2021

Durada: 23′

Sinopsi: Janira té tres anys i no parla com la resta dels nens de la seva edat. Les seves dificultats de llenguatge preocupen els adults que l’envolten però ella mostra resistència a fer el que li caldria per superar-les. És feliç envoltada d’animals, amb els que es comunica d’una forma molt especial i sembla que prefereixi el seu món al dels humans. Créixer, però, és inevitable i va arribant el moment d’escollir entre seguir sent salvatge o adaptar-se a la societat.

FICCIÓ

REGA’M LES PLANTES

Direcció: Jordi Sanz

Producció: Aroma Films

Any: 2021

Durada: 17′

Sinopsi: Jan, un jove de 22 anys, rep la visita inesperada de la seva mare, Mercè, qui li ha portat una planta que van plantar junts temps enrere. Passaran una nit junts, banyada per moments de felicitat, de nostàlgia, d’amargor i de tristesa. El que per a ell serà una simple visita més de la seva mare, per a ella serà l’adéu definitiu al seu fill: ha vingut a acomiadar-se. Si ella pensava en el seu fill cada vegada que regava la planta, ara ell pensarà en la seva mare cada vegada que ho faci.

DOCUMENTAL

L’ÚLTIMA IMPRESSIÓ

Direcció: Marta Alonso

Any: 2021

Durada: 12’50”

Sinopsi: Evolucionar és arriscar. És la clau per sobreviure, ja ho diuen. Però en el cas de les arts gràfiques ha estat el modus vivendi: des de la litografia, a l’òfset i ara el món digital. L’última impressió és un retrat d’aquesta evolució a través d’una impremta centenària en un escenari de bellesa històrica. Un negoci que havia viscut la seva època d’esplendor a principis de segle 20 i que amb la pandèmia ha accelerat la seva defunció. Aquest curtmetratge és un homenatge i alhora un comiat als negocis d’abans, a una manera de fer, més manual, més artesana… que a poc a poc s’acomiada del nostre teixit econòmic.

FICCIÓ

ELLA I JO

Direcció: Jaume Claret

Any: 2020

Durada: 20′

Sinopsi: La Queralt intenta parlar per telèfon amb la seva filla Gemma, però mai respon. Una viu a Barcelona, l’altra a Atenes i la distància entre elles és més que geogràfica. Tot i això, les dues comparteixen una professió en comú: la pintura. “Ella i jo” està basada en l’obra pictòrica de Paulina Muxart Agell i Roser Agell