Reinicia Catalunya neix per definir les bases constitucionals d’un nou país

Actualitat

Reinicia Catalunya es presenta per impulsar el debat constituent

“El debat constituent ja ha començat”. Sota aquest lema s’ha presentat aquest migdia a les Cotxeres de Sants el projecte de Reinicia Catalunya,impulsat per Òmnium i una desena d’entitats més.

Es tracta d’un espai que pretén aglutinar “els que volen decidir-ho tot, tant els del sí sí com els del sí no”, segons ha explicat el portaveu i professor de la UPF, Jaume López. A més, també ha recalcat que aquest procés vol “contraposar la comissió constitucional clàssica, amb una convenció constitucional molt més participativa, transparent, oberta i inclusiva”.

Prèviament, ha intervingut l’activista social històrica Gabriela Serra, que ha subratllat que “no volem una Espanya en petit a casa nostra, volem plena sobirania per superar un sistema econòmic, polític i social malmesos”. Per la seva part, el catedràtic i membre del CATN Ferran Requejo s’ha referit a la “possibilitat d’esdevenir una democràcia avança en molt poc temps”.
 

La fila 0 -integrada per Carles Viver, Ernest Benach, Raül Romeva, Germà Bel, Rosa Cañadell, Santi Vidal, Antonio Baños, Dolors Feliu, Rafael Grasa, Jose Rodríguez, Pepa Ninou i Josep Maria Reniu- ha pujat a l’escenari per a fer un pronunciament curt sobre el procés i la forma d’un nou país davant dels més de 100 assistents.

Per part dels partits polítics, hi han assistit Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC), Ricard Gomà (ICV), David Fernàndez (CUP) i Jaume Asens (Podem i BCN en Comú).

Les entitats impulsores del projecte:Procés Constituent, Òmnium Cultural, Sobirania i Justícia, Convenció Constitucional, ANC, Súmate, unanovaconstitucio.cat, El País que Volem, Parlament Ciutadà ii La Marxa Som.

Què és Reinicia Catalunya?

El debat sobre com pot ser un nou país ja ha començat. L’ha iniciat la ciutadania per diverses vies: en debats sobre el procés constituent i el país que volem o sobre esborranys de possibles textos constitucionals.

Reinicia Catalunya vol aplegar totes aquestes iniciatives -les que ja han sorgit i les que puguin anar sorgint-, per coordinar-les, impulsar-les i mostrar el potencial que té la participació política de la ciutadania per dissenyar un nou estat. Volem eixamplar la base dels que s’imaginen un nou país, que a més de nou ha de ser millor. Volem aplegar a tothom que comparteixi aquest anhel. Independentment de quin és l’encaix final que proposi en l’escenari internacional, o en el marc espanyol.

De fet, pensem que aquesta és la primera fase del que podríem anomenar la convenció constitucional -que ja ha començat-, un procés obert, transparent, participatiu i inclusiu per definir les bases constitucionals d’un nou país.

Per construir un nou estat cal que les seves bases democràtiques siguin tan sòlides com sigui possible. Que la futura Constitució no només sigui democràtica pel seu contingut sinó també pel seu procés. La constitució catalana no pot ser la constitució (només) dels independentistes. Ni dels polítics. Ni dels experts. Ha de ser de tothom. El lideratge de la ciutadania i la reivindicació democràtica han estat claus fins ara. Cal que ho continuïn sent durant tot el procés constituent.
 

www.reiniciacatalunya.cat