Sol Gasch, guardonada amb el premi mossèn Albert Vives

Actualitat

El passat dissabte, 1 de setembre, Òmnium Alt Urgell va lliurar el premi de periodisme Mossèn Albert Vives a la historiadora i escriptora Sol Gasch per la seva gran defensa del Pirineu durant molts anys, en el marc de la Fira del Llibre del Pirineu d’Organyà.

Gasch ha escrit diversos articles a la revista Viure als Pirineus i durant més de 10 anys al Periòdic d’Andorra. Ha dut a terme recerca de la història de la Seu i l’Alt Urgell i, a més, és una extraordinària narradora que ha realitzat un recull de contes orals d’arreu del Pirineu.

Per tot això i molt més, Òmnium ha considerat que aquest 2018, la que ha estat durant tants anys professora de l’institut Joan Brudieu de la Seu, era mereixedora del premi.

Mossèn Albert Vives (Oliana 1907 – Igualada 1992), va ser l’impulsor i el primer president d’Òmnium Cultural a l’Alt Urgell. El 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i va obtenir, també, la medalla Francesc Macià.

Amb una àmplia formació, va impartir classes de llatí, literatura, música i català al seminari i, el 1968, es convertí en professor de la Càtedra de Llengua Catalana Mossèn Pere Pujol.