Somescola aplega 10.000 persones davant el TSJC per defensar l’escola catalana dels atacs judicials

Actualitat

Somescola aplega 10.000 persones davant el TSJC per defensar l’escola catalana dels atacs judicials

Unes 10.000 persones es van concentrar ahir al vespre davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per reafirmar la defensa del model d’escola catalana en llengua i continguts (veure’n fotografies). Convocats per somescola.cat, els assistents van omplir el Passeig Lluís Companys de Barcelona per rebutjar la judicialització i politització dels usos lingüístics a les aules i respondre, així, a l’atac més greu que ha rebut l’escola catalana des de la Transició.

Els representants de les 36 entitats que formen la coordinadora cívica i educativa somescola.cat van assistir a la concentració i van mantenir el lema “Per un país de tots, l’escola en català”. És el cas de la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, o dels secretaris generals dels sindicats UGT, Comissions Obreres i la USTEC: Josep Maria Àlvarez, Joan Carles Gallego i Ana Elvira Sánchez, respectivament. Altres personalitats culturals i polítiques del país es van sumar a una mobilització unitària que va reflectir el consens social en la defensa del model vigent d’escola catalana.

El lingüista Màrius Serra va fer un discurs previ a la lectura del manifest, que va anar a càrrec d’un infant, d’una mare i d’una mestre, com a representants simbòlics de la comunitat educativa del país. “Som avui aquí per defensar el model d’escola catalana davant d’un pas més en l’escalada judicial contra la immersió” i “rebutgem frontalment que un 25% de les classes d’una aula s’hagin d’impartir en castellà només pel fet que un alumne ho demani”, van afirmar.

Una qüestió de democràcia, país i futur

“Els jutges no poden ni han de decidir quin ha de ser el model educatiu del nostre país, per sobre la legitimitat democràtica del Parlament de Catalunya i la seva aplicació a les aules, d’acord amb el Projecte Lingüístic dels centres aprovat per cada Consell Escolar”, destaca el manifest de Somescola.cat. Aquest també recorda que “l’escola catalana és una història d’èxit de trenta anys”, on els infants “no es segreguen per raó de llengua” i “són “competents en català, castellà i anglès”. “La immersió és la garantia d’un futur amb cohesió social, amb igualtat d’oportunitats per a tothom”, s’afegeix.

“Demanem al Departament d’Ensenyament fermesa en la defensa del nostre model d’escola” remarca Somescola.cat, que afirma que “estem disposats a tot el que estigui a les nostres mans per defensar el nostre model d’escola”, perquè “és una qüestió de país”. Per això, “cridem a tota la comunitat educativa i a la societat catalana a no consentir que es rebenti el sistema educatiu català ni que es trenqui la unitat civil catalana, alimentant un conflicte artificial”.

“Ens hi hem de posar tots, tots. És una qüestió de democràcia i de país. Ens hi juguem el futur”, conclou el manifest de Somescola.cat.

+ Manifest de Somescola

+ Discurs de Màrius Serra