Suport al professor emmanillat a l’estació de Renfe per parlar en català

Actualitat

[16/11/2004] Aquest dijous, 18 de novembre, a les 19.30 hores, Hèctor Bofill (Badalona, 1973) parlarà dels nous referents de les lletres catalanes. Serà la penúltima sessió del cicle El desconcert de la literatura, que fins el 25 de novembre té lloc a la sala de destil·lació de l’Anís del Mono. Aquesta activitat està inclosa dins els actes de ls 54 Nit de Santa Llúcia. Bofill, inclòs dins la generació dels Imparables, és el guanyador del premi Josep Pla 2003 per L’últim Evangeli (Destino) i de la Flor Natural als Jocs Florals 2001 per La revolució silenciosa (Llibres de l’Òssa Menor – Proa). Bofill va ser fa uns mesos a Badalona, també convidat per ÒC. Dimecres 26 de maig, a la Biblioteca de Can Casacuberta, va presentar el seu últim llibre La independència i la realitat. Bases per a la sobirania de Catalunya, editat aquest 2004 per l’Editorial Moll. La xerrada de Bofill va ser organitzada conjuntament amb la llibreria El Full i l’Associació Festa Nacional dels Països Catalans. Més informació sobre Bofill: ‘La primera condició de la independència és trencar el silenci’ Hèctor Bofill presenta a Badalona ‘La independència i la realitat’


[29/12/2004] Òmnium Cultural de Badalona expressa la seva solidaritat amb el professor Lluís de Yzagurre que va ser arrossegat per terra i emmanillat per un vigilant de l’estació de Renfe de Badalona. Els fets els va denunciar Vilaweb Badalona fa uns dies, després que la mateixa víctima, el professor de la Universitat Pompeu Fabra, Lluís de Yzaguirre

El vigilant de Renfe ha denunciat el professor per suposades ferides i Yzaguirre ha denunciat les lesions que té als canells, suposadament per la violència de l’emmanillament, i la il·legalitat de la seva detenció. La primera denúncia ha desembocat en un judici ràpid contra el professor que tindrà lloc dimecres 29 de desembre a les 10h30′ al jutjat núm. 4 de Badalona.

Tot i que la denúncia del professor va ser interposada davant del mateix jutjat a les 15 hores dels fets, encara no se’n sap res. La víctima demana a tots aquells veïns de Badalona i usuaris de Renfe que fossin testimonis dels fets que es posin en contacte amb ell. Ho podeu fer a través del correu electrònic de Vilaweb: [email protected] .

Van haver de ser els Mossos d’Esquadra els qui alliberessin Yzaguirre i van obrir diligències. Els fets van passar aquest dimarts 21 de desembre, al carrer Eduard Maristany. En sortir del tren, Yzaguirre va saltar la balla que separa l’estació del carrer Eduard Maristany (una acció que diàriament fan centenars de badalonins per estalviar-se les cues que es formen en els espais de validació dels tiquets). Un cop ja era al carrer, un vigilant el va aturar i va dir-li, en castellà, que per allà no podia sortir; davant d’això, el professor li va explicar que no hi havia cap indicació que ho impedís i li va demanar que preferiria que li parlés en català.

Acte seguit, l’agent va demanar-li la documentació i Yzaguirre va dir-li que li mostraria el DNI sempre i quan ell també s’acredités. Va ser en aquell moment que el vigilant va treure les manilles; per sortir d’aquella situació, el professor i veí del Masnou va mostrar-li el bitllet per tal que veiés que havia pagat el trajecte i va recordar-li que si no s’acreditava ell se n’anava. Però segons Yzaguirre ja no hi va haver temps per a més diàleg: el vigilant va treure les manilles, va empènyer la víctima contra uns cotxes i va intentar emmanillar-lo.

En veure’s emmanillat, Izaguirre va intentar treure el mòbil per avisar la policia però l’agent de seguretat li va prendre. Davant la presència de nombrosos testimonis, la víctima va demanar a crits que vingués la policia. Finalment, els Mossos d’Esquadra van arribar i després d’identificar Yzaguirre, van demanar que se’l desemmanillés, i van apuntar la identificació del vigilant, que va marxar en cotxe. El professor va anar a l’hospital per deixar constància de les lesions.