Un recorregut històric per Reus

Actualitat

Aquesta setmana el cicle dels Dijous de l’Òmnium es fa en divendres a la llibreria la Tralla. El llibre “500 raons per parlar català” de David Pagès i Cassú, i publicat per CCG Edicions, serà presentat per Pilarin Bayés, ninotaire, Josep Lluís M. Picanyol, dibuixant i el mateix autor. Es tracta d’un recull de 500 citacions sobre la llengua catalana -encoratjadores, entusiàstiques, positives- de persones d’àmbits molt diversos, la majoria ben conegudes, d’arreu dels països de parla catalana. Les citacions estan extretes de mitjans de comunicació escrits i de llibres. El pròleg és del poeta Carles Duarte.

Un dels actes organitzats per Òmnium Cultural Baix Camp amb motiu de la proximitat de la Diada Nacional de Catalunya va ser un recorregut per la història urbanística de Reus, que es va dur a terme el passat dia 10 de setembre i va ser dirigit per l’historiador i arxiver reusenc Ezequiel Gort.

El punt de trobada fou la plaça de Sant Pere, on es van concentrar els dos grups (un al matí i un altre a la tarda), de més de cinquanta persones cadascun, amb l’objectiu de visitar els indrets més rellevants de la història de la ciutat, des dels seus inicis fins al segle XVIII i fent especial èmfasi en l’època de la Guerra de Successió.

L’Ezequiel Gort ens va conduir al punt d’inici de la visita, el portal de la Font, al qual es va referir amb els diversos noms històrics de l’indret com portal de Sant Antoni i Sant Antoni de les Teranyines. En aquest indret s’obria a la muralla medieval el primer portal de la ciutat que donava accés al carrer de la Font, un dels dos eixos centrals de l’estructura urbana medieval. Més amunt, la plaça de Sant Miquel, destaca per ser la més antiga de la ciutat.

El punt de màxima atenció de la visita fou la Plaça del Baluard, on podem observar la placa que la Ciutat de Reus dedicà als reusencs que participaren en la Guerra de Successió i on es celebren Baluard l’ofrena floral i llegir el manifest el dia 11 de setembre de cada any, en record a les víctimes de la Guerra de Successió. Gort va explicar que aquesta elecció va generar força polèmica, ja que es buscava el lloc exacte per on havien entrat les forces borbòniques a la ciutat, però tot apuntava que ho van fer per diversos llocs a la vegada.

Posteriorment, es van visitar altres llocs d’interès com el carrer de l’Abadia, on es conserva un dels pocs exemples de casa renaixentista de Reus; la plaça de les Peixateries Velles, antic centre neuràlgic de la vila i on hi havia l’Ajuntament i l’escola pública; el carrer de la Mar, on encara es pot trobar un balcó amb una àliga, símbol austriacista; el carrer de l’Hospital, un dels més transitats; la plaça del Castell, on s’edificaven la fortificació i dues fonts; la plaça Mercadal, famosa pel seu comerç; la plaça del Prim, que abans estava ocupada per un convent de monges carmelites; i finalment el carrer de sant Joan, que va ser la primera zona d’urbanisme planificat de Reus, símbol del procés de creixement de la ciutat i de la seva expansió comercial a nivell internacional.

Entre les nombroses anècdotes del recorregut va cridar-nos l’atenció que cada any, el matí del dia 21 de desembre, s’ ens ofereix l’oportunitat de veure com el sol travessa els finestrals de campanar des del carrer del Vidre, donant lloc a una de les postals més boniques de la ciutat.

Mireia Rom