Versos vora el riu… i la poesia va fluir

Actualitat

La poesia i la música van fluir, aquest darrer dissabte 16 de juliol de 2022, a Viladomiu Vell, gràcies a l’art, el talent, el sentiment i les emocions dels poetes, rapsodes i cantants que, amb els seus versos i les seves melodies, van captivar al centenar llarg de persones que van desplaçar-s’hi des de diferents indrets del Berguedà, així com de fora, i ben lluny, de la nostra comarca.

Per cinquè any, Òmnium Berguedà ha organitzat el recital de poesia i música més participatiu de la comarca. Enguany, però, a part del cartell que, com les altres vegades estava farcit d’artistes contrastats de les lletres, l’escena i la comunicació, l’acte va gaudir d’altres atractius com el format, molt àgil i divers, i, sobretot, l’època de l’any i la localització, que van permetre una celebració a l’aire lliure, en un entorn tan entranyable i transcendental en la nostra història com són les colònies industrials de l’Alt Llobregat.


Com va recordar Carles Solà, director del programa ’30 minuts’ de TV3 i conductor de l’acte d’aquest dissabte, el Llobregat va ser considerat ‘el riu més treballador del món’, ja que feia funcionar totes les fàbriques tèxtils que s’hi havien anat instal·lant per aprofitar la força del seu corrent. I gràcies a aquest fet, al Berguedà hi tenim un patrimoni extraordinari, moltes vegades desconegut per nosaltres mateixos, que cal preservar, difondre i omplir de vida perquè no es malmeti encara més i tothom en pugui gaudir.


Aquest és el principal objectiu de la nova Associació d’Amics de les Colònies de l’Alt Llobregat, que es va presentar el passat mes de maig i que ha col·laborat activament en l’organització de l’esdeveniment d’aquest darrer cap de setmana.


Cal agrair també, i molt especialment, la implicació de l’Associació de Veïns de Viladomiu Vell, que va ser la colònia escollida enguany, així com de l’Ajuntament de Gironella i de l’Associació Cultural CalamArts en Tinta.


Però l’agraïment més especial és per als setze artistes que, de manera absolutament desinteressada, van donar veu a aquests ‘Versos vora el riu’: l’esmentat Carles Solà, Chantal Poch, Eva Sànchez, Francesc Marginet, Laia Cubilles, Lídia Canals, Marc Marginet, Mercè Miró, Moi Boixadera, Neus Santamaria, Quim Castilla, Ramon Soler, Ramona Sàez, Toni Gol, Vicenç Zumajo i Xavier Gonzàlez-Costa.


El recital va acabar amb els agraïments del regidor de l’Ajuntament de Gironella i representant de l’Associació de Veïns de Viladomiu Vell, Miquel Serra, i del president d’Òmnium Berguedà, Ignasi Montagut; el cant d’Els Segadors, i l’habitual foto de família de tots els participants.


Si no vas poder venir o tens ganes de reviure les emocions d’aquests ‘Versos vora el riu’, a continuació hi tens una selecció de fotos i el vídeo complet de l’acte.


Gaudeix-ne… i que flueixin la música i la poesia!