Vespre poètic a Sant Sadurní

Actualitat

El passat divendres 8 d’octubre, va tenir lloc a Sant Sadurní d’Anoia la presentació del Premi Carles Riba de poesia d’enguany, Despertar-me quan no dormo de Miquel Desclot. L’activitat es va fer al pati de Can Guineu, un espai en procés de rehabilitació però molt ben endreçat i acollidor. Hi van assistir una trentena de persones.

L’acte es va desenvolupar en forma de conversa entre l’autor i el presentador, Santi Borrell. Així,  Miquel Desclot va anar explicant la seva trajectòria com a poeta, professor de català i traductor, des dels primers poemes a l’adolescència fins a les darreres traduccions de Shakespeare i Molière, passant per la poesia per a infants. I va obsequiar el públic amb la lectura d’alguns fragments de l’última traducció de poemes de Shakespeare i d’un parell de poemes que havia dedicat als seus fills quan eren petits. Amb la seva experiència i capacitat comunicativa, Desclot es va posar el públic a la butxaca. 

Per acabar, va tenir lloc la lectura d’alguns poemes del llibre premiat a càrrec d’un grup de lectors de Sant Sadurní, que els havien triat i preparat amb molta cura per aquella ocasió. I finalment, tothom que ho va voler va poder adquirir el llibre gràcies a la col·laboració de la llibreria Jepi.

Un tast d’algun dels poemes llegits:

 

Arrelades en cèl·lules arbòries,

les paraules ens fan com no seríem.

Ens desclouen la flor del pensament,

avivada en un tros de terra única,

[…]

La mort d’una paraula és un malastre

que fa encongir tota la humanitat.

Gens com paraules (pàg.55)

[…]

Sol i cansat, sentiràs caure a l’ona

l’adolescent que havia alçat el vol,

i, envejant-li el confort del nou bressol,

el seguiràs a l’aigua que l’afona.

Tot sol et vas fer llum de la foscor,

tot sol t’hauràs de pondre amb la claror.

Tot sol fas la vetlla (pàg. 61)