Vicent Sanchis i Eliseu Climent han presentat a Òmnium l’assaig ‘Agent 447’

Actualitat

No passa gaire sovint que Sant Medir caigui en cap de setmana, i malgrat que sigui un festiu a Sant Cugat, enguany aquesta avinentesa va fer que molta gent que feia anys que no hi podia anar es posés d’acord per a trobar-se al tradicional aplec de l’ermita collserolenca. Aquest detall del calendari, combinat amb el fet que feia un dia completament primaveral, van ser una de les claus per a poder gaudir d’una bona passejada pels camins del Parc Natural de Collserola. Vam sortir de bon matí i xino-xano vam fer cap a dins del bosc, explicant-nos entre nosaltres la llegenda de Sant Medir i altres curiositats sobre aquesta diada, fins arribar a Can Borrell. Allà vam fer una parada per a esmorzar a l’esplanada de darrere de la masia restaurant i recuperar forces, i poder continuar la resta del camí fins a Sant Medir. Quina gentada que hi havia, quan hi vam arribar! I no parava de venir-ne més. Un cop allà vam poder gaudir de les activitats que hi havia programades: sardanes, geganters, vam sentir la missa solemne i els parlaments dels diferents alcaldes convidats a l’esdeveniment. Fins i tot, qui va voler, va poder-se comprar la tradicional fava commemorativa! Un cop vista la festa, vam buscar un racó a l’ombra on vam seure a fer la tertúlia, un dels espais més bonics on l’hem feta. Així fa goig anar a caminar!

Aquest dimecres ha tingut lloc a la seu nacional d’Òmnium Cultural la presentació del llibre Agent 447. L’home que va detenir el president Companys, de la periodista Gemma Aguilera.

L’obra, un assaig que neix del treball d’investigació de Gemma Aguilera a la revista El Temps, ha estat premi Joan Fuster als Premis Octubre 2011. Vicent Sanchis, com a membre del Jurat del premi Joan Fuster i ‘un entusiasta del llibre’ n’ha fet la presentació juntament amb l’editor de Tres i Quatre, Eliseu Climent.

Eliseu Climent ha parlat dels motius inicials de la recerca i del procés a través del qual el fill de Pedro Urraca va lliurar els paper dels seu pare, un material imprescindible per a aquest treball.

Vicent Sanchis, valorant-ne el treball, ha destacat que ‘és un bon producte literari fet sobre el reportarisme’ gràcies a la curiositat i la perseverança de Gemma Aguilera, de qui n’ha lloat la professionalitat. ‘Jo també crec que la història moltes vegades es fa per l’acció de personatges que tenen la seva importància’. L’Agent 442 és un d’aquests personatges que pot despertar passions, tant per la seva trajectòria com per la importància d’algunes de les seves actuacions repressives’. Una passió que expressava també Eliseu Climent.

Gemma Aguilera ha relatat episodis del llibre i el treball a partir dels dietaris de Pedro Urraca, incidint en la detenció de Lluís Companys, com a mostra representativa dels fets repressors succeïts en la postguerra.