Vuit-cents alumnes participen en la Festa Sambori del Penedès

Actualitat

Més de 6.000 alumnes de 111 centres d’arreu del país presenten 194 obres en llengua catalana 

 

Vilafranca del Penedès, 22 de maig de 2025 – Més de vuit-cents infants de catorze centres educatius del Penedès han participat en la Festa Sambori, que Òmnium Cultural ha organitzat a Vilafranca del Penedès aquest dijous 22 de maig. El Sambori és un dels principals projectes de cohesió i llengua d’Òmnium Cultural per fer front a les desigualtats educatives en una etapa vital, la infància i la joventut. Té l’objectiu d’enfortir les expectatives de futur i el sentiment de pertinença, de forma col·lectiva, promovent l’esperit crític, la llibertat d’expressió i la creativitat cultural, a través de la creació en equip de propostes artístiques audiovisuals, teatrals, literàries i/o plàstiques en català, a les aules dels centres educatius catalans. 

La Festa Sambori del Penedès, que s’ha celebrat al Pavelló Municipal d’hoquei, ha estat una de les vuit festes descentralitzades que enguany l’entitat ha tornat a organitzar per acollir el gran nombre d’infants i joves participants, que no para de créixer any rere any. En conjunt, més de 6.000 alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de 168 centres d’arreu del país, han presentat 194 obres d’autoria col·lectiva i en llengua catalana, produïdes durant aquest curs escolar. 

D’entre tots els projectes presentats a les comarques del Garraf, Baix Penedès, Alt Penedès i l’Anoia, quatre han rebut una menció especial per part del jurat. Han estat el cas del projecte ‘Corrandescola Vilafranca’, presentat per la unió de l’Escola Estalella i Graells, l’Escola Josep Baltà i Elias, Sant Josep, Vedruna Sant Elies, Sant Ramon de Penyafort i l’Escola Cristòfor Mestre. El jurat n’ha destacat “la reivindicació de la glosa i el vers com a disciplines artístiques actuals”. L’Escola Els Cossetans, de Cunit, també ha rebut una menció pel projecte ‘Sant Jordi, una història ben diferent’, del qual s’ha valorat que hagi donat veu a col·lectius infrarepresentats. Un altre centre mencionat és l’Institut Camí de Mar, de Calafell, amb el projecte ‘En Pau i la pau’, del qual el jurat n’ha destacat “el procés de reflexió de l’alumnat darrere l’obra i l’originalitat del producte artístic”. L’Institut Alexandre de Riquer, de Calaf, amb el projecte ‘Podries ser tu’, ha estat el quart mencionat per part del jurat per “la tasca de reflexió entorn dels processos migratoris”. 

Les obres del Sambori d’enguany han treballat temàtiques escollides pel mateix alumnat, com el feminisme, l’ecologisme, l’antiracisme, el pacifisme, la defensa i la cura del territori, la diversitat de gènere, la salut mental, l’antibullying, la memòria històrica, la defensa del català, la multiculturalitat, etc. i per fer-les, s’ha potenciat la creació de vincles i sinergies entre l’alumnat i les entitats de l’entorn local.