Xavier Antich demana la intervenció de la comunitat internacional perquè l’Estat retiri les imputacions contra Tsunami

Actualitat

Òmnium denuncia a l’ONU les acusacions arbitràries de terrorisme contra activistes i defensors dels drets humans

Barcelona, 12 de març de 2024- El president Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha denunciat, a la seu de les Nacions Unides, les acusacions arbitràries de terrorisme contra activistes i defensors dels drets humans, en la causa del Tsunami Democràtic. Antich també ha demanat la intervenció de la comunitat internacional perquè l’Estat espanyol deixi d’utilitzar eines emprades en la lluita antiterrorista contra el moviment independentista català, perquè es retirin totes les imputacions relacionades amb Tsunami i perquè es garanteixi plenament el dret a la protesta. 

El president d’Òmnium ha acusat l’Estat espanyol d’usar la figura del terrorisme per iniciar casos contra activistes independentistes, fent un ús polític d’aquesta acusació i criminalitzant la dissidència per la seva ideologia. “Les protestes democràtiques tenen com a objectiu suprimir la dissidència política i les protestes i generen un efecte dissuasiu”, ha assegurat Antich, en el marc de la 55à sessió regular del Human Rights Council, en un diàleg amb el relator especial sobre la promoció i protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme, Ben Saul. “L’Estat fa una criminalització d’un exercici lícit, com són els drets de reunió pacífica i llibertat d’associació”, ha assenyalat Antich. 

El president d’Òmnium també ha fet referència a l’ús de Pegasus contra 65 activistes, polítics i defensors dels drets humans i a la infiltració de policies a les organitzacions de la societat civil. Així, ha exigit la intervenció de la comunitat internacional per aturar tota forma d’infiltració i espionatge dirigides a la societat civil a Catalunya i desclassificar els detalls d’aquestes operacions. Finalment, també ha demanat una amnistia per a tots els ciutadans processats pel conflicte polític a Catalunya.