Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

58.053socis a tot el món

Saber-ne més

Òmnium Cultural és una entitat amb més de 50 anys d'història al servei de la llengua, la cultura i el país.

58.053socis a tot el món

Saber-ne més

Premi Sambori

L'únic premi de narrativa en català dirigit als centres educatius dels Països Catalans

El Premi Sambori és un premi de narrativa en català dirigit als alumnes de primària, secundària i batxillerat de tots els Països Catalans que té com a objectius promoure la participació en un projecte comú i difondre l’ús del català dins de l’àmbit escolar, tot incentivant la imaginació, la creativitat i aquells valors pedagògics que es treballen en cadascun dels centres.

Des de 2006, Òmnium Cultural organitza i impulsa el Premi Sambori a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord, tot coordinant-se amb la Fundació Sambori, que s'encarrega de l'organització del premi a la resta dels Països Catalans.


Premi Sambori_participa

Participa-hi

La data límit perquè cada centre lliuri els treballs que participen al Premi Sambori 2016 és el 4 de febrer.

Per participar-hi, només cal que llegiu atentament les bases dels premis i que us animeu a demanar als alumnes que facin una redacció. Escolliu un màxim de tres treballs per a cada categoria (cicle) i feu arribar tres còpies de cada treball seleccionat a la seu d’Òmnium més propera al vostre centre, juntament amb la butlleta de participació omplerta.

Consulteu les bases del premi Sambori 2016.

Per qualsevol dubte, podeu contactar amb sambori@omnium.cat
 

Notícies
Premi Sambori, El Tinter de les Lletres Catalanes
Dissabte, 18 de juny van arribar...
Premi Sambori, El Tinter de les Lletres Catalanes
Quan tots els centres escolars de les Terres de l’Ebre tanquen les aules i comencen a preparar-se per al nou curs...
El Tinter de les Lletres Catalanes, Premi Sambori

El Tinter, la festa jove de les lletres catalanes que premia les obres dels infants i joves dels Països...

Premi Sambori


Guanyadors Premi Sambori Òmnium 2016
Demarcació Vallès Occidental

...

Premi Sambori

El passat divendres 11 de març es va celebrar a l'Hospitalet de Llobregat, a l'Escola Tecla Sala, l’acte de...
Premi Sambori
Promoure la narrativa en català entre els alumnes de les comarques gironines i la Catalunya Nord és un dels...

sambori_guanyadors2015

Guanyadors 2015

Premi Sambori Òmnium Catalunya de narrativa escolar en català

El jurat format per Mireia Lleó, Joan Duran, Vicenç Llorca, Miquel-Lluís Muntaner, Xavier Gimeno i Mireia Vidal-Conte ha determinat guanyadors de Catalunya els següents treballs:

 

Cicle inicial de primària

Primer premi: La nena que no volia ser nena, de Iona Pujol Sole ( Escola Joc de la Bola de Lleida)

El jurat destaca la precisió amb què s’aconsegueix narrar el pas de voler ser un altre a ser un mateix i estimar els altres.  


Segon premi: La lluna fredolica, d'Isona Zaragoza Prades ( Escola Sant Nicolau de Sabadell)

El jurat remarca l’originalitat amb què s’explica com la mitja lluna arriba a resoldre els seus problemes i a fer-se amiga de la lluna plena.


Tercer premi: El gall dormilega, d'Anna Steinmez Vallès (Escola Sant Isidre de Capçanes)

 El jurat subratlla la frescor d’un conte en forma de faula que ens explica com s’acaba a la granja amb un gall per despertar-se i amb un gall per anar a dormir.

 

Cicle mitjà de primària

Primer premi: La història del futur, de Daniel Pérez Cruz (Escola Pràctiques de Barcelona)

El jurat ens explica que la història parla d’un nen, l’Artur, molt interessat en la lectura. Però un dia, enlloc d’agafar un llibre com els altres, en pren un de molt especial...És la força de la imaginació la que farà d’autora d’aquest llibre que ara l’Artur té entre les mans.


Segon premi: Paisatge, de Jade Borrat (Bressola Sant Galdric de Catalunya Nord)

El jurat ens explica que la història parla dels elements menuts de la natura que sovint passen desapercebuts són les peces màgiques i poètiques d’aquesta narració, escrita amb sensibilitat i imaginació. Una mirada diferent, on l’acció passa a un segon lloc.


Tercer premi: I...Paf! Un paper!,Mercè Cardona Solé (ZER del Solsonès)

El jurat ens explica que cada dia s’ha d’escriure. A l’escola, per aprendre’n, cada dia s’ha d’anar construint un i un altre paràgraf, fins arribar a tenir una història sencera...La nostra protagonista es cansa i s’avorreix, desitjaria ser un paper en blanc...Però això encara pot complicar més les coses.

 

Cicle superior de primària

Primer premi: Foscor, d'Ixchell Yanez Ureña (Escola Rocabruna de Picamoixons)

El Jurat ens explica que “Foscor” és un conte que atrapa, primerament, per la forma com la seva autora construeix un escenari intrigant i suggeridor. L’obra, mereixedora d’un primer premi, planteja, amb maduresa, els dubtes sobre la pròpia identitat i la seva ubicació en el temps, i aconsegueix, amb imatges poètiques i un llenguatge acurat, transmetre una sensació desconcertant d'intempèrie. El jurat també en remarca l’interès que desperten els temes que s’hi despleguen -el dubte, la por- i el ritme narratiu del conte, que és capaç de capturar l’atenció del lector a mesura que avança.  

Segon premi: La llanterna i l'espelma, de Limbània Buxó López (Centre d'Estudis Gresol de Terrassa)

El jurat ens explica que “La llanterna i l'espelma” és un relat que sorprèn per la maduresa del plantejament metafòric del sentiment de superioritat, i també per l’acurada mescla de fantasia i realitat sobre el qual es construeix. A més, el jurat ha considerat que la composició és mereixedora del premi perquè està redactada amb molta cura, i perquè condueix el lector, de forma gradual, a una conclusió enginyosa i tendra que arrodoneix la història tot transmetent la importància vital del respecte, del perdó i de la reflexió.

 

Tercer premi: Tan junts però tan separats, de Daniel Sánchez Renedo (Escola Viñas i Viñoles de Móra d'Ebre)

El jurat ens explica que  “Tan junts però tan separats” és una composició que tracta amb valentia la temàtica, no sempre fàcil d’abordar, del conflicte entre persones d'ideologies oposades. Amb un plantejament madur, el conte posa en relleu la importància del recurs de buscar en la tendresa i l'esperança les eines per a vèncer la tristesa i la por. I per afrontar, des de l’optimisme i la col·laboració entre individus, la conciliació. El fet que la composició desenvolupi aquests valors, ha contribuït a destacar-lo com a relat mereixedor del premi.

 

 

Primer cicle de secundària

Primer premi: El caçador de reflexos, de Laia Expòsito Bolivar (SI Salvador Claramunt de Piera)

El jurat remarca que aquesta narració constitueix un exercici reeixit d’imaginació, i vehiculat amb un estil fluït i un llenguatge esquitxat d‘imatges suggestives.   

Segon premi: Katrina, de Núria Pou Pedret (Institut Cristòfol Despuig de Tortosa)

El jurat valora aquest escrit per l'equilibri entre la maduresa de contingut i de forma. Creatiu pel que fa a la construcció i quant a desenvolupament.

Tercer premi: Per què vas marxar?, d'Irene Mitjavila Casals ( Institut de Vic)

El jurat comenta que  és una narració elegíaca que es deixa llegir gràcies a la intel·ligència de la seva escriptura i a l’elegància amb què s’evoca un retaule sentimental punyent i difícil.

 

 

Segon cicle de secundària

Primer premi: Alfil a reina, de Clara Sarrià Moreno (Col·legi Jardí de Granollers)

El jurat destaca que és un relat que palesa com pot arribar a ser d’estimulant l’encreuament entre la literatura i el joc dels escacs.

Segon premi: Els colors de Cuba, de Mònica Homs Garrido (IE Sant Joan de les Abadesses)

El jurat a premiat aquesta obra per l'espurna creativa en la forma de relat, poc fàcil de trobar, a partir d'un contingut "aparentment senzill", com és la lluita entre creador i creació.
 

Tercer premi: Deixaré les presentacions per al final, d'Albert Thió Hortoneda (La Salle Girona)

El jurat ha premiat aquesta obra per ser un relat ben trabat i ben emmarcat en el context de la Segona Guerra Mundial i que podria ser l'inici d'una novel·la , en la qual els personatges podrien anar evolucionant.

 

Batxillerat i cicles formatius

Primer premi: El secret de Canaan, de Jana Jubert Soler (Institut Eugeni d'Ors de Vilafranca del Penedès)

El jurat destaca que és una obra escrita amb una llengua senzilla i eficaç, Que ens obliga a reflexionar sobre nosaltres mateixos i el que ens envolta a partir dels miralls escruixidors de la fantasia distòpica.  

Segon premi: Llambordes de Montmartre, d'Elisabet Martí i Mas (Col·legi Escorial de Vic)

El jurat destaca que és una bella història, narrada en un registre entre líric i filosòfic, que s’interpel·la –i interpel·la el lector– sobre el destí i la passió de viure.

Tercer premi: Cànon en Re major, de Mariona Pino Vilanova (INS Sant Just Desvern)

El jurat destaca que aquesta és una obra que combina la duresa argumental amb un registre gairebé poètic i un plantejament literari ben resolt, que condensa en tres pàgines uns quants anys de la vida d’un personatge.

- See more at: https://www.omnium.cat/noticia/el-tinter-de-les-lletres-catalanes-es-destapa#sthash.nsfjifFI.dpuf

Sambori_història

Història

El 1998, l’Associació d’Editors del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació de Bibliotecaris Valencians, l’Associació de Gestors Culturals del País Valencià, l’Associació Professional d’Il·lustradors de València, el Gremi de Llibrers de València i Escola Valenciana–Federació d’Associacions per la Llengua, van decidir crear i impulsar el I Premi Sambori de narrativa escolar en llengua catalana.

En la primera convocatòria del Sambori, el 1999, hi van participar 196 centres, 7.775 alumnes i 472 professors, en 12 lliuraments comarcals, celebrats durant les trobades per la llengua. Xifres que han anat augmentant any rere any.

L’any 2004, es va crear la Fundació Sambori, formada pels editors, els il·lustradors i les coordinadores que conformen Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua. Des d'aleshores, les tasques de la Fundació Sambori han estat: l’organització dels Premis Sambori arreu del País Valencià i a l’Alguer i també els premis de narrativa a les universitats valencianes.

El 2006, Òmnium Cultural es va fer càrrec de l'organització i l'impuls del Premi Sambori a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord, en coordinació amb la Fundació Sambori, que s'encarrega de l'organització i l'impuls a la resta dels Països Catalans.

 

Sambori_Demarcacions

Demarcacions
Demarcacions    i    Seus territorials

ALT TER / GARROTXA
                                       
Osona                                     
Ateneu Ateneu La Central.
Pl. Vicenç Albert Ballester, s/n
08500 Vic                        
93 889 31 19
osona@omnium.cat
 
Garrotxa                                              
C/Sant Pere Màrtir,35, baixos                                  
17800 Olot
972 26 33 22
lagarrotxa@omnium.cat

Ripollès
Hotel d’Entitats de Ripoll
c/ Concepció Ducloux, s/n
17500 Ripoll
ripolles@omnium.cat

BARCELONA         

Barcelona                                       
Diputació, 276, pral.                               
08009 Barcelona                                   
93 319 80 50 
sambori@omnium.cat      
 


                         
 
CATALUNYA CENTRAL
 
Bages                                               
C. Bruc, 99, 1r                                  
08242 Manresa                                  
93 872 63 21
bages@omnium.cat
                               
Solsonès                                          
Casal de Cultura i Joventut        
Bústia 35                                          
Pg. Pare Claret                                   
25280 Solsona
solsones@omnium.cat
 
Berguedà                                            
 Pla de l'Alemany s/n    Pavelló de Suècia
08600 Berga                                     
93 821 41 26  
bergueda@omnium.cat     
 
EL CAMP   
Baix Camp, Alt Camp,Conca de Barberà, Priorat i Tarragones
                                                                 
Baix Camp                                    
Raval de Santa Anna, 2                   
43201 Reus
977341617
baixcamp@omnium.cat

 
Tarragonès                                      
Rambla Nova, 12, 1r, 2a                  
43004 Tarragona
tarragones@omnium.cat

Valls
altcamp@omnium.cat
 

GIRONA / CATALUNYA NORD

 
Alt Empordà / Baix Empordà                             
C/ Pep Ventura, 8. 1r 2a
17600 Figueres                                
972 50 0745
altemporda@omnium.cat
                                           
Girona / Pla de l'Estany                                       
Pl. del Vi, 4, 1r
17004, Girona
972206213 
girones@omnium.cat       
 
La Selva
C/ Pare Rodés, 14
17430 Santa Coloma de Farners
laselva@omnium.cat

Catalunya Nord
Centre Cultural Català - Casal Jaume I
23, avinguda del Liceu
66000 Perpinyà
catalunyanord@omnium.cat
 

PENEDÈS / GARRAF / ANOIA


Alt Penedès / Baix Penedès                                     
Pl. del Penedès, 3, 2a planta                   
08720 Vilafranca del Penedès               
93 892 19 46
altpenedes@omnium.cat

                                         
 
Anoia                                                   
C. de Sant Pau, 9                               
 08700 Igualada                                     
93 805 57 92
igualada@omnium.cat


Garraf
Centre Cívic "La Geltrú"
Plaça dels antics Alumnes Obrers, s/n
08800 Vilanova i la Geltrú
garraf@omnium.cat
 

SERRALADA LITORAL

Badalona - Barcelonès Nord                
  C. de la Costa, 13, 1r pis                      
08911 Badalona                                     
93 389 56 80  
badalona@omnium.cat                                            
                         
Vallès Oriental                     
C. Antoni Espí i Grau, 1                      
08400 Granollers                                  
93 870 52 93  
vallesoriental@omnium.cat             
 
Maresme                                
C. Argentona, 59, baixos                     
08302 Mataró                                        
93 798 17 16
mataro@omnium.cat
 
TERRES DE L'EBRE
Terra Alta, Ribera d'Ebre, Baix Ebre, Montsià                                                              

Terres de l'Ebre                                   
Centre Cívic
Plaça Joan Monclús, 2              
43500 Tortosa  
terresdelebre@omnium.cat  
                                       
TERRES DE PONENT
Noguera/ Segarra/ Pla de l'Urgell/ Urgell/ Garrigues / Segrià                                
C/Balmes, 14, 3r                
25006 Lleida                                        
973 27 25 84
ponent@omnium.cat
 
VALLÊS OCCIDENTAL

Sabadell                                              
C. de la Salut, 151                                    
 08202 Sabadell                                   
93 725 07 42
sabadell@omnium.cat
 
Terrassa                                              
Rambla Egara,340, Torres Garcia s/n                               
  08221 Terrassa                                  
93 733 72 81
terrassa@omnium.cat

Rubí                                                        
c/ Xile, 1-3                                             
08191 Rubí                                        
93 588 74 73 
rubi@omnium.cat                                       
 
Sant Cugat                                           
 C. dels Marges, 31, baixos                     
08172 Sant Cugat del Vallès                    
93 583 08 74
santcugat@omnium.cat
  

L'HOSPITALET / BAIX LLOBREGAT

L'Hospitalet
Escola Saltiró
C/Prat de la Riba 234
08901 L'Hospitalet de Llobregat
hospitaletdellobregat@omnium.cat
 

Baix Llobregat

Hotel d'Entitats. C/ Riereta,4
08830 Sant Boi de Llobregat
baixllobregat@omnium.cat


 


 

PIRINEUS
Alt Urgell/ Cerdanya/ Andorra/ Pallars Sobirà/ Pallars Jussà/ Alta Ribagorça / Vall d'Aran

alturgell@omnium.cat

Sambori_Edicions anteriors

Edicions Anteriors

El debat a la xarxa
@omnium
#PremiSambori