Carregant Esdeveniments

Presentació del llibre Ramon Berenguer IV

Actes i activitats

17 de juliol de 2014, 20:00 h

Presentació de la birografia d’aquest personatge històric, en la commemoració dels 900 anys de la seva mort,  a càrrec del seu autor, l’historiador Josep-David Garrido i Valls.

El proper 17 de juliol, a les 20h, es presenta a la llibreria La Capona de Carragona el llibre Ramon Berenguer IV, de   Josep-David Garrido i Valls, en un acte coincident amb el 900 aniversari del seu naixement. L’acte compatrà amb la presència de l’autor i de Rafael Català Dalmau, editor de l’obra.
Ramon Berenguer IV 
 
Ramon Berenguer IV nasqué en una data imprecisa entre el final del 1113 i els primers mesos de 1114. Ara se n’acompleix, doncs, el novè centenari del naixement. 
 
És sens dubte un dels homenots més remarcables de la història dels catalans. Començà a regnar l’any 1130 i és en el seu regnat que trobem les arrels de l’expressió Principat en referència a Catalunya. 
 
Fou comte de Barcelona i príncep d’Aragó, i el fundador de l’estat català medieval compartit amb els aragonesos (la Corona Aragonum et Cataloniae). El matrimoni amb Peronella exemplifica les seves dots diplomàtiques i polítiques, tant en el sentit de resoldre el testament successori d’Alfons el Bataller en favor dels ordes militars, com en la capacitat per estructurar un estat potent entre aragonesos i catalans. 
 
Intervingué en la campanya d’Almeria i, aprofitant amb habilitat el recurs dels navilis genovesos, conquerí Tortosa, l’any 1148. A la seva estratègia, doncs, se li deu que les Terres de l’Ebre  passessin a formar part de la futura Catalunya, així com també les Terres de Ponent, ja que, al cap de poc, eixamplà fins al Cinca les terres catalanes, amb la conquesta de Lleida És a ell, i no a Ramon Berenguer I, que cal atribuir la compilació dels Usatges, font constitucional de drets a l’època medieval. 
 
El seu emblema personal (la senyera d’or i gules) s’ha convertit en símbol inequívoc dels territoris on la seva nissaga va regnar, a bastament utilitzat en banderes i armories fins avui. 
 
El llibre 
 
Sorprenentment la biografia de Ramon Berenguer IV encara estava per fer, tot i que es tracta d’un dels personatges més remarcables de la història dels catalans. Ben bé —i el mateix autor  s’encarrega d’aclarir-ho a la introducció— aquest no és el primer llibre modern amb Ramon Berenguer IV com a protagonista, però fins ara les aportacions a la vida i regnat del personatge es reduïen al llibre de Ferran Soldevila, Ramon Berenguer IV el Sant: resum biogràfic (Ed. Barcino, 1955) i l’article del professor alemany Percy Ernst Schramm «Die Entstehung eines Doppelreiches: Die Vereinigung von Aragon und Barcelona durch Ramón Bernguer IV (1137-1162» («El naixement d’un estat dual: la unió d’Aragó i Barcelona per Ramon Berenguer IV», publicat en 1955 a Berlín (H. Kretzschmar, Vom Mittelalter zur Neuzeit. Zum 65. Geburtstag von Heinrich Sproemberg, p. 19-50). Aquest article va ser inclòs, en català, en el volum titulat Els primers comtes-reis, de la col·lecció Història de Catalunya. Biografies catalanes de l’editorial Vicens-Vives (Barcelona, 1960). 
 
La de Josep-David Garrido és, doncs, la biografia —diguem-ne— més completa (un volum de 350 pàgines) i la primera que abraça tot el periple vital del comte barceloní, des del seu naixement en 1113-1114 (encara hi ha dubtes sobre la data) fins a la seva mort en 1162. 
 
L’autor 
 
Josep-David Garrido i Valls (Alacant, 1965) és medievalista (doctor en Història, ha estat professor de Paleografia i Diplomàtica a la UAB) i ha dedicat els darrers anys a l’elaboració de biografies de sobirans catalans que no han tingut qui els hagi escrit llur història. La primera va ser la del rei Martí I, dit «l’Humà», amb el títol Vida i regnat de Martí I: l’últim rei del Casal de Barcelona (Barcelona, 2010), publicada per Rafael Dalmau, Editor. Aquesta obra ha tingut una bona acollida de públic i crítica. 
 
J.D. Garrido és historiador, però també un escriptor que coneix l’ofici i trasllada la bona prosa a les seves obres històriques. D’aquí, per la seva habilitat en la escriptura, que restés finalista del Premi Octubre d’Assaig (València, 2010), amb una altra biografia, la del rei Ferran I, titulada Ferran I «el d’Antequera», un rei de conveniència (publicada a València, 2011, Editorial 3i4). Poc després va escriure i publicar la vida d’una altre rei sense fins al moment biografia exclusiva, la de Jaume II de Mallorca, que també va publicar Rafael Dalmau, Editor: Jaume II de Mallorca: rei de les Balears i Pitiüses, comte català del nord (Barcelona, 2011). 
 
Durant tres anys, Garrido s’ha dedicat en cos i ànima a l’estudi de la vida i el regnat de Ramon Berenguer IV. El fruit de la seva recerca i dedicació és el llibre que ara presentarem a Tarragona.
 
La biografia: gènere historiogràfic i literari La biografia és un gènere amb una rica tradició literària des de l’antiguitat, però que no s’ha prodigat gaire els darrers anys en les lletres catalanes. No obstant això, cal tenir en compte que, com a gènere historiogràfic i en llengua catalana, ha tingut meritíssimes aportacions, com és la col·lecció, abans citada, Història de Catalunya. Biografies catalanes, de l’editorial Vicens-Vives i també la Biblioteca Biogràfica Catalana de l’editorial Aedos. 
 
Rafael Dalmau, Editor també ha apostat per la biografia en les seves col·leccions, Bofarull i Episodis de la història, i continua creient que l’elaboració d’una bona biografia és una manera excel·lent de divulgar la història, a més de ser la millor manera de recuperar. si escau, la memòria del personatge biografiat. La biografia de Martí I, el darrer nadiu dels Països Catalans que va lluir corona reial, va sortir en el sis-cents aniversari de la seva mort; la de Jaume II de Mallorca, personatge de tanta importància per a les Illes i la Catalunya del Nord, va arribar a les llibreries en el setè centenari del seu traspàs; i ara surt la de Ramon Berenguer IV, el creador del Principat de Catalunya, quan fa nou-cents anys del seu naixement. 
 
Recerca, divulgació i alhora commemoració del passat dels catalans. Aquests són els tres eixos que basteixen l’obra de J.D. Garrido i que Rafael Dalmau, Editor té el goig de presentar al públic lector català.