El Raimon més intel·lectual, desvetllat per Xevi Planas

Actualitat

En el primer dels actes del cicle sobre el 46è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, es repassà la seva trajectòria i la seva relació amb el món de la poesia, però també de l’art i la intel·lectualitat.

Dimecres 21 de maig va tenir lloc, a la seu d’Òmnium Cultural, la primera sessió del cicle sobre Raimon, 46è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Sota el títol Raimon i els poetes, el periodista i cronista de cançó Xevi Planas va desgranar no només la relació de la música de Raimon amb la poesia, com a creador i divulgador, sinó sobretot la seva vessant d’intel·lectual global, que pensa i fa país a través de la cançó, sense pensar en els aparadors i fent, en cada moment, allò que ha cregut oportú. 

En un repàs cronològic per la seva vida, Planas va parlar dels origens populars de Raimon, fill de família treballadora que, segons explicà “pensava que Ausiàs March eren uns grans magatzems de València”. En destacà el seu pas per la Universitat de València, cursant l’especialització d’història en la carrera de Filosofia i lletres, on va començar el seu descobriment de la literatura i els poetes catalans i on va començar a teixir relacions amb persones com Joan Fuster, que el va apadrinar des de bon començament. Al llarg dels anys, destacà Planas, Raimon anà captivant a diversos intel·lectuals amb qui es relacionava, com Josep Pla, Salvador Espriu o els pintors Miró i Tàpies, que li arribaren a fer cobertes per alguns dels seus discs. 

En un gran repertori d’anècdotes, va remarcar que el primer concert en públic de Raimon va tenir lloc a la Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural el 13 de desembre de l’any 1962, a l’Hotel Colón de Barcelona. Dos dies després, tindria lloc la primera actuació conjunta entre els Setze Jutges i Raimon, al Fòrum Vergés de Barcelona. I evidentment, va destacar l’impacte internacional que va tenir el seu concert a l’Olympia de Paris, on alguns mitjans el van posar al mateix nivell de cantants com Bob Dylan o Joan Baez. 

Al llarg de l’exposició, Planas va anar contextualitzant diferents moments de la carrera de Raimon, i els va acompanyar d’audicions de poemes musicats com ara “Cançó de Capvespre”, “Petita cançó de la teva mort”, o “Cançó d’opòsits”. L’acte va ser presentat per Lluïsa Julià, membre de la Junta Directiva d’Òmnium, que va remarcar la importància de Raimon en el coneixement popular de poetes com Ausiàs March, Espriu o Jordi de Sant Jordi, entre d’altres.

Segona sessió del cicle dedicat a la cançó compromesa

El proper dimecres 28 de maig tindrà lloc la segona sessió del cicle, sota el títol La cançó compromesa. De la resposta a la proposta amb els cantants Pau Alabajos i Jaume Arnella i el director de la revista Enderrock Lluís Gendrau. I finalment, el 4 de juny, tindrà lloc l’acte “Raimon conversa amb Muriel Casals”, on comptarem amb la presència del 46è Premi d’Honor des d’una òptica més pròxima.