Rosa solidària per a l’atenció a les persones refugiades

Actualitat

La trobareu a les parades d’Òmnium Cultural Osona de Manlleu, Tona, Torelló i Vic

Visibilitzar la crisi dels refugiats i la feina que estan fent entitats com la Creu Roja per afrontar-la, objectius d’Òmnium Cultural Osona amb aquesta iniciativa. 

Des d’Òmnium Cultual creiem fermament en la voluntat vertebradora de la nostra associsació i la necessitat de treballar en xarxa amb el màxim d’entitats possibles. L’oportunitat que ens brinda el fet d’oferir aquesta rosa no és cap altra que la d’arribar i sensiblitzar  sobre el tema dels refugiats el màxim nombre de persones. 

La rosa que oferirem és una rosa austera, elegant i de qualitat. Va acompanyada per un text de la Joana Raspall. El seu cost és de 5 euros i tots els beneficis aniran a la Creu Roja d’Osona en benefici de les persones refugiades. 

Aquí sota us passem tota la informació  sobre les actuacions que està desenvolupant la Creu Roja per a l’atenció de la cris dels refugiats

La Creu Roja ha atès més de 625.000 persones migrants i refugiades
 
cid:image003.jpg@01D19650.2485E5C0
 
 
La delegació estatal de la Creu Roja ha atès més de 17.200 pacients fins el moment a Grècia.
 
Des de Catalunya, s’han fet dos enviaments d’ajuda humanitària amb material higiènic i de cuina per a 10.000 persones cap a països d’origen i trànsit de la població refugiada.
 
La Creu Roja també està reforçant els programes d’acollida i integració a Catalunya i arreu de l’Estat. A Catalunya, la Creu Roja va atendre 975 persones refugiades el 2015, el doble que l’any anterior.
 
La Creu Roja i la Mitja Lluna Roja estan responent a la crisi de població refugiada amb un equip de més de 96.000 membres, entre voluntariat i personal tècnic, en 27 països d’origen i trànsit d’aquestes persones. Fins ara, han duta terme més de 770.000 intervencions en salut (incloent assistència mèdica, primers auxilis i suport psicosocial), han distribuït 7.660.000 paquets d’aliments, 1.740.000 de mantes, roba i sacs de dormir, 650.000 kits i materials de higiene; o donat suport en 340.000 ocasions en connexions de wifi, lliurament de mòbils o carregadors. En total, han atès més de 625.000 persones migrants o refugiades.
 
La delegació estatal de la Creu Roja ha atès més de 17.200 persones refugiades i migrants a Grècia, a través dels diferents equips de Salut que ha desplegat al país hel·lè per fer front a la crisi de població refugiada.
 
La primera resposta de la Creu Roja Espanyola (CRE) davant de la crisi va ser el desplegament el setembre de 2015 de dues Unitats Mòbils de Salut a Samos (6.700 pacients atesos) i Quios (més de 10.300 pacients atesos), illes en les quals també s’ha dut a terme una important tasca de suport psicosocial per a 6.000 infants. La gestió d’aquestes Unitats ja ha estat transferida a la Creu Roja Hel·lènica, si bé a Quios segueixen treballant delegades de Salut de la CRE.
 
En aquests moments, la delegació estatal de la Creu Roja està reforçant la seva intervenció a la regió d’Àtica, on ha desplegat delegats d’Emergència de Salut per donar suport a la Creu Roja Hel·lènica en la seva atenció a les persones refugiades i migrants en el port del Pireu i en el camp de Ritsona. L’objectiu és facilitar l’atenció preventiva i fer cures de salut d’acord amb les indicacions del Ministeri de Salut grec i l’OMS.
 
Aquestes cures inclouen atenció primària, salut maternoinfantil, promoció d’higiene, seguiment epidemiològic i vacunació, si així ho sol·licités el Ministeri de Salut de Grècia. Poden incloure procediments quirúrgics menors (però no cirurgia major que requereixi anestèsia i hospitalització). Les unitats coordinaran la derivació a hospitals grecs per a aquelles cures que requereixin hospitalització.
 
Els problemes de salut estan relacionats fonamentalment amb les condicions que migrants i refugiats afronten durant els seus viatges (grip, malalties de la pell, ferides, reaccions al·lèrgiques, dolors musculars) i altres problemes que han augmentat com a conseqüència de l’hivern i de les condicions de vida, fonamentalment la falta de condicions adequades d’allotjament. Donada la prevalença de malalties no transmissibles en els països d’origen, cal prestar especial atenció a malalties cròniques (com la diabetis o la hipertensió), ja que és molt probable que els migrants i refugiats no hagin pogut seguir el tractament durant el seu viatge. A més, els migrants i refugiats presenten elevats nivells d’estrès i ansietat. Les dones i els infants són un grup especialment vulnerable tant pels viatges insegurs com per les experiències prèvies en els països d’origen.
 
A més, la CRE ha integrat un sistema de gestió de la informació de serveis i beneficiaris que s’està utilitzant a les illes de Quios i Samos. El març es va desplegar un equip per donar suport a la implementació d’aquest sistema en tots els serveis i ubicacions de la Creu Roja Hel·lènica. Aquest sistema permet, per exemple, gestionar informació dels pacients que siguin atesos en diferents punts al llarg de la seva ruta migratòria.
 
Ajuda humanitària per als refugiats des de Catalunya
Des de Catalunya, la Creu Roja també ha efectuat dos enviaments d’ajuda humanitària vinculats a la crisi de refugiats des de finals de 2015. El primer, realitzat a l’octubre de l’any passat, constava de 1.000 kits d’higiene familiar per 5.000 persones en trànsit per Sèrbia. El segon, del 7 de març de 2016, estava dirigit a Síria i constava de 1.000 kits de cuina per a 5.000 persones. Ambdós enviaments es van fer amb el suport del FCCD.
 
L’acollida i integració a Catalunya
 
Paral·lelament a l’ajuda humanitària internacional, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat, la Creu Roja està reforçant els seus dispositius i programes d’acollida i integració per a la població refugiada. Durant el 2015, la Creu Roja a Catalunya ha atès 975 persones refugiades i sol·licitants d’asil, el doble que l’any anterior. A hores d’ara, l’entitat, gestora del sistema estatal per a  sol·licitants de protecció internacional, ofereix una atenció integral a la població refugiada (suport social, legal, psicològic, habitacional, econòmic, educatiu…). A més, l’entitat desenvolupa un programa d’ocupació específic per a sol·licitants d’asil (Ariadna) i preveu promoure la integració de la població refugiada a partir en diferents punts del territori català, treballant en xarxa amb els diferents agents socials de cada localitat.
 
COL·LABORA AMB LA POBLACIÓ REFUGIADA
 
En l’acció humanitària internacional:
 
https://www.cruzroja.es/webCre/donativos/donativos.php?llamada=2.9.160.13860.24/05/04.2.13860
 
En l’acollida i integració a Catalunya: pots fer donatius al número de compte ES22 2013 0695 1802 0104 6966.