Carregant Esdeveniments

Matemàtica de la història – Catalunya i l’Europa futura

Actes i activitats

23 de febrer de 2018, 19:30 h
L’acte, organitzat per Òmnium Cultural del Solsonès, tindrà lloc el divendres 23 de febrer, a 2/4 de 9 del vespre, a la Sala Cultural de l’Ajuntament de Solsona (C/ Castell, 20, 3r pis).
 
Juli Gutiérrez Deulofeu, nascut a Figueres, és enginyer agrícola i historiador i es dedica a la docència i al cultiu ecològic. Nét del polític i filòsof de la història Alexandre Deulofeu i Torres, va conviure amb el seu avi fins als 14 anys, però va ser més endavant quan es va interessar pel coneixement de la seva vida, obra i pensament, del qual ha arribat a ser el principal defensor. Quan La matemàtica de la història va entrar a la seva vida, va abandonar la responsabilitat que tenia al capdavant d’una entitat d’estalvis de Figueres i s’abocà al seu estudi.

En els seus articles, llibres, conferències i entrevistes explica com aquesta teoria cíclica es va acomplint en la realitat dels diferents àmbits de l’activitat humana i dels diferents pobles del món. La seva labor d’investigació el fa anar més lluny en les seves conclusions a les que va arribar en vida el seu avi matern.

L’any 2016 aconsegueix el grau d’història a la universitat, la qual cosa li permet relacionar-se amb la resta d’historiadors de tu a tu.

Participa en el rodatge del documental Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur, on entrevista a diferents personatges d’arreu del món que conegueren el seu avi matern o bé estudiaren la seva vida i obra.


El pensament d’Alexandre Deulofeu i Torres afirmà que les civilitzacions i els imperis passen per uns cicles equivalents als cicles naturals dels éssers vius. Cada civilització pot arribar a viure tres cicles de 1.700 anys cadascun. Compresos a dins de les civilitzacions, els imperis tenen una durada mitjana de 550 anys. Afirmà que mitjançant el coneixement dels cicles es poden evitar les guerres, considerades innecessàries, fent que els processos esdevinguin pacífics en lloc de violents. També afirmà que la humanitat podrà ser capaç de conèixer-los, d’alterar els mateixos cicles, i que aquesta ha de tendir a organitzar-se sota la forma d’una confederació universal de pobles lliures.

Durant el seu exili i també després, Deulofeu va recórrer temples i monuments d’uns quants països on, entre altres conclusions, va deduir haver trobat l’origen de l’art romànic durant el segle IX entre l’Empordà i el Rosselló, que era l’origen del segon cicle de la civilització europea occidental.

La teoria matemàtica de Deulofeu posa el 2029 com a data per a la independència de Catalunya.