400 alumnes de Ponent i Pirineus participen a la festa Sambori d’Agramunt 2024

Actualitat

Gairebé 400 infants d’ 11 centres educatius de la Segarra, el Segrià, l’Urgell, les Garrigues, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà va assistir a la Festa Sambori, que Òmnium Cultural va organitzar a Agramunt el passat 17 de maig. En arribar, l’alumnat va poder gaudir d’un esmorzar de xocolata Jolonch amb melindros i, durant tot el matí, van participar en una catorzena de tallers i instal·lacions relacionades amb el teatre, la dansa, la música, el circ, les arts plàstiques i la literatura al Pavelló d’Esports d’Agramunt.

La jornada va estar amenitzada per l’actor i músic Ivan Caro, de la Seu d’Urgell, que va entrevistar representants dels diferents centres que van participar al Sambori, a l’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernández i al president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich. La festa va cloure amb el ball de l’Ós.

Tots els alumnes que van assistir a la festa es van endur un obsequi cortesia d’Abacus.

Els projectes que han obtingut una menció del jurat d’enguany es donaran a conèixer properament. 

Els centres participants van ser: Vedruna Bellpuig, Vedruna Tàrrega, l’ Associació Alba, Institut La Mitjana, Escola La Closa, Escola Valldeflors, Ribera del Sió, INS l’Olivera, Col·legi Mare de Déu del Socós, Escola Sant Esteve, Escola Arnau Mir i Escola de Castell-ciutat.

Una proposta perquè els infants s’expressin artísticament en català

El Sambori és un dels principals projectes de cohesió d’Òmnium Cultural per fer front a les desigualtats educatives en una etapa vital, la infància i la joventut. El Sambori té l’objectiu d’animar als infants a fer creacions artístiques en català, i així enfortir les expectatives de futur i el sentiment de pertinença, promoure l’esperit crític, el treball en equip i l’emancipació cultural.

La Festa Sambori de Ponent-Pirineus, que es va celebrar divendres passat al Pavelló d’Agramunt, ha estat una de les set festes descentralitzades que enguany, i per primer cop, l’entitat ha organitzat per acollir el gran nombre d’infants i joves participants, que no para de créixer any rere any. En total, 12.297 alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de 168 centres d’arreu dels Països Catalans, han presentat 263 obres d’autoria col·lectiva i en llengua catalana produïdes aquest curs escolar i que són ben diverses: propostes artístiques audiovisuals, teatrals, literàries i plàstiques.

A més, les obres del Sambori d’enguany han treballat temàtiques escollides pel propi alumnat, com el feminisme, l’ecologisme, l’antiracisme, el pacifisme, la defensa i la cura del territori, la diversitat de gènere, la en salut  mental, l’antibullying, la memòria històrica, la defensa del català i la multiculturalitat, etc. i per fer-les, s’ha potenciat la creació de vincles i sinergies entre l’alumnat i les entitats de l’entorn local.