Xavier Antich: “Nosaltres també hi vam ser, a l’aeroport i a La Jonquera. Tsunami som tots”

Actualitat

El president d’Òmnium Cultural recorda que la causa contra Tsunami Democràtic no és contra 11 persones, sinó contra el dret a protesta

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reivindicat aquest dimecres des de la Ciutat de la Justícia que les accions de Tsunami Democràtic van ser una resposta legítima i pacífica de la societat civil: “Nosaltres també hi vam ser, a l’aeroport i a La Jonquera. Tsunami som tots”. Ho ha dit a la concentració convocada per donar suport a les persones citades a declarar en el marc d’aquesta causa. Entre elles, el membre de la Junta Directiva de l’entitat Oleguer Serra -acusat de terrorisme- que no ha comparegut perquè és a l’exili. “Oleguer Serra no vindrà avui a declarar. Quants cops hem de dir que és a l’exili perquè a l’estat espanyol no existeixen les garanties democràtiques?”, s’ha preguntat el president d’Òmnium. En aquest sentit, Antich ha assegurat que Serra ha hagut de marxar a l’exili perquè, a l’Estat, “exercir drets fonamentals com protestar o manifestar-se, pot ser considerat terrorisme”. 

El president d’Òmnium ha recordat que la causa contra Tsunami Democràtic “no és contra 11 persones, sinó contra tots”. Per això, ha dit, “no ens amaguem de res ni ens penedim de res”, i ha recordat que les mobilitzacions de Tsunami Democràtic van ser un exercici de drets fonamentals, davant la “mania persecutòria de la cúpula judicial espanyola, la seva guerra bruta contra la dissidència política, el moviment independentista i l’estat de dret”. Sobre això, ha remarcat que “pretendre convertir en terrorisme el dret de protesta és l’aberració jurídica i política d’aquesta causa”, i ha advertit que “és el jutge García-Castellón qui hauria de ser jutjat per això”. 

La setmana passada, Oleguer Serra va tornar a informar l’Audiència Nacional de la seva actual situació d’exiliat a Suïssa, i va demanar que la justícia espanyola utilitzés els mecanismes de cooperació internacional amb Suïssa, a través dels quals tramitar la seva citació. Davant d’aquesta negativa, Oleguer Serra no ha comparegut a declarar.

Amnistia Internacional: “Tsunami Democràtic no va ser terrorisme”

Coincidint amb les citacions, Amnistia Internacional ha emès un comunicat en què considera que les mobilitzacions de Tsunami Democràtic no van ser terrorisme. L’ONG internacional afirma que l’acusació de terrorisme contra els 11 investigats “restringeix la seva llibertat d’expressió i penalitza indegudament la desobediència civil”, i demana la retirada “immediata” dels càrrecs de terrorisme.