50.000 alumnes participen a la Festa d’El Tinter de les Lletres Catalanes

Actualitat

“Premis com el Sambori i el Pissiganya són els que donen sentit a la nostra entitat”

La millor literatura escolar ha pujar a l’escenari del casinet d’Hostafrancs de Barcelona en la festa anual d’El Tinter de les Lletres Catalanes, la festa que agrupa els premis literaris d’autors d’entre 6 i 18 anys amb més prestigi dels Països Catalans. És en aquesta festa on s’han donat a conèixer els finalistes i guanyadors del Premi Sambori Òmnium de narrativa escolar i el Premi Pissiganya de poesia, dos guardons que tenen com a objectiu potenciar la creativitat d’infants i joves i reconèixer els valors emergents de les lletres catalanes. “Premis com aquests són els que donen sentit a la nostra entitat: cohesió social, llengua i cultura són la nostra raó de ser”, ha assegurat el president d’Òmnium Cultural. Jordi Cuixart també ha recordat la importància del model d’escola catalana i la immersió lingüística en el futur i la construcció del país i ha definit El Tinter com “una de les millors contribucions que fa l’entitat al present i el futur de la llengua catalana”. El president d’Òmnium ha felicitat tots els alumnes i centres escolars que s’han animat a participar dels premis Sambori i Pissiganya d’Òmnium i els ha adreçat la seva felicitació: “no deixeu que mai ningú us faci renunciar als vostres somnis”.

El Tinter
L’acte ha aplegat més de 300 persones al casinet d’Hostafrancs de Barcelona i ha comptat amb la presència de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, qui ha volgut agrair a Òmnium la seva tasca a favor de la llengua i l’escola catalana: “gràcies Òmnium pel vostre compromís ferm amb la llengua i la cultura. Premis com aquests són una gran iniciativa, posen en valor la feina dels mestres i encoratgen els infants a escriure i a expressar els seus sentiments”.

Dels 18 finalistes del Premi Sambori de narrativa n’han sortit finalment els sis guanyadors, un per cada categoria. Des de l’any 2006, Òmnium Cultural organitza i impulsa el Premi Sambori a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord en coordinació amb la Fundació Sambori, que organitza el concurs des del 1998 al País Valencià, És l’unic premi de narrativa en català dirigit als centres educatius dels Països Catalans i el guardó literari escolar amb més participació d’Europa. Pel que fa al Premi Pissiganya de poesia, constra de dues modalitats: poesia textual i poesia visual (cal·ligrames, poemes objecte, collages, jeroglífics…). Enguany 430 centres escolars han participat del Premi Sambori i 190 del Pissganya.

El Tinter ha estrenat oficialment imatge gràfica. Sota la marca paraigua d’El Tinter, que es renova i evoluciona cap a una nova tipografia 3D de tons ataronjats, els dos premis, Sambori i Pissiganya, renoven mascota: el dimoni i l’aranya prenen vida i també es transformen en figures de tres dimensions.

La direcció de l’acte ha anat a càrrec d’Antonio Calvo i l’escenificació, de la Companyia Juvenil de Ballet Clàssic de Catalunya “La Companyia”. Aina Picarolo i Roger Batalla han estat els encarregats de conduir la festa i desvetllar els noms dels alumnes guanyadors de la festa d’El Tinter de les Lletres Catalanes.