Carregant Esdeveniments

Conferència-col·loqui en el marc de les jornades sobre la Franja i l’Alguer a Sabadell

Actes i activitats
6 d'abril de 2016, 19:30 h

Conferència-taula rodona sobre la història, la llengua i la cultura catalanes a la Franja i a l’Alguer, amb Marcel A. Farinelli i Hèctor Moret, el dimecres, 6 d’abril de 2016, a dos quarts de vuit del vespre, a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (carrer d’en Font, 25. Sabadell)

En el marc de les jornades De la Franja a l’Alguer: compartim llengua i cultura, us convidem a la conferència-taula rodona Història, llengua i cultura a la Franja i l’Alguer: diferències i similituds. Comptarem amb la participació de Marcel A. Farinelli, doctor en Història Contemporània, i Hèctor Moret, lingüista i investigador.

L’acte es farà a l’auditori 1 de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, el dimecres, 6 d’abril de 2016, a dos quarts de vuit del vespre.
 

Us podeu baixar d’aquests enllaços el cartell i el programa.


Organitza: Òmnium Cultural de Sabadell

Amb la col·laboració de: Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859


Marcel A. Farinelli és nascut a l’Alguer, ciutat mediterrània en la qual es creuen tres cultures: sarda, catalana i italiana. Es va llicenciar a Florència el 2005 amb una tesi sobre la normalització lingüística dels governs Pujol, i desprès ha cursat el Màster en Història del Món de la Universitat Pompeu Fabra. És autor d’un assaig sobre el feixisme a l’Alguer (2010), d’un história amb esperit divulgatiu sempre sobre la ciutat cataloparlant (2014) i d’alguns articles de temàtica sarda i algueresa en revistes especialitzades, en català, italià i anglès. Es va doctorar en història el novembre de 2013 sota la direcció d’Enric Ucelay-Da Cal, amb una tesi en la qual interpreta l’evolució històrica d’un arxipèlag invisible en els darrers tres segles, el format per les illes de Sardenya i Còrsega, amagat pels múltiples nacionalismes que s’han desenvolupat en aquestes terres. És membre del Grup de Recerca en Estats Nacions i Sobiranies (UPF). Treballa en el turisme, i fa una secció en el programa Estira la llengua, de Radio Nacional d’Andorra: la Columna Farinelli. Podeu trobar informació més detallada en aquest enllaç.

Hèctor Moret és poeta, assagista i narrador en llengua catalana, lingüista, crític literari i investigador i historiador de la llengua i la literatura. Va néixer a Mequinensa el 22 de març de 1958. Des dels 10 anys resideix a Barcelona, on es va llicenciar en Filologia catalana. Actualment és professor d’ensenyament secundari i imparteix la matèria de llengua catalana i literatura. Posseeix una extensa i variada obra poètica. La totalitat dels seus poemes han estat traduïts al castellà, molts a l’aragonès i alguns al francès, l’occità i l’alemany. Com a editor i director literari cal destacar la difusió que ha fet de l’obra dels escriptors aragonesos d’expressió catalana vinculats a l’Aragó catalanòfon.  Com a estudiós, recopilador i difusor de la literatura popular s’ha ocupat de la literatura popular de les comarques catalanòfones de l’Aragó. Com a crític, investigador i historiador de la literatura catalana és interessant remarcar la seva amistat amb Jesús Moncada, un altre mequinensà il·lustre, i l’admiració per la seva obra de la qual ha esdevingut editor i divulgador. Podeu trobar informació més detallada en aquest enllaç.