Carregant Esdeveniments

La redescoberta de la bellesa oblidada. Puig i Cadafalch, Einstein i la fascinació per les Esglésies de Sant Pere

Actes i activitats

Divendres, 24 de febrer de 2023 a les 19 h

En el marc de la celebració del centenari de la visita d’Albert Einstein a Terrassa, que es va produir el 24 de febrer de 1923, Òmnium Terrassa ha convidat Carles Sánchez Márquez, del Museu de Terrassa, professor de la UAB i director de la candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni Mundial de la UNESCO, a fer una xerrada sobre la història de l’arqueologia a la Seu d’Ègara. Tindrà lloc el divendres 24 de febrer a les 19 h a l’Aula Magna de la Factoria Cultural.

Sinopsi

Des de finals del segle XIX les Esglésies de Sant Pere de Terrassa van despertar l’interès de literats, estudiosos d’art i arqueòlegs. L’any 1895 Josep Puig i Cadafalch va publicar un estudi sobre el conjunt amb el qual es va iniciar una llarga i intensa tasca d’investigació arqueològica, praxis restauradora i recuperació de la memòria del monument.

Abandonada la imatge de la ruïna romàntica, les diverses troballes pictòriques i les intervencions arqueològiques van projectar l’interès del monument de l’àmbit estrictament local a l’internacional, com prova la visita d’Albert Einstein el 24 de febrer del 1923, acompanyat pel propi Josep Puig i Cadafalch.

 

Diverses activitats per commemorar la visita d’Einstein a Terrassa

Amb motiu del centenari d’aquesta visita, s’han organitzat a Terrassa un seguit d’actes per retre homenatge al científic. Per una banda, les Jornades de Relativitat de Terrassa, organitzades cada any i que aquest any celebren el centenari de la visita d’Albert Einstein. Les jornades tindran lloc el dissabte 25 de febrer entre les 9:00 i les 13:30, a l’edifici de l’Escola d’Enginyeria ESEIAAT (carrer Colom 1), que Albert Einstein també va visitar el 24 de febrer de 1923. Aquest any les Jornades tindran una temàtica històrica especial, que detallem en el programa.

I per una altra banda, dissabte a les 19.30 h l’Ajuntament de Terrassa, dins el cicle Sons del Temps, organitza un concert, també a l’Escola d’Enginyeria, on el Quartet Brossa oferirà el concert Científics!, a càrrec d’Aleix Puig Caminal, violí, Pere Bartolomé Valls, violí, Imma Lluch Revert, viola i Marçal Ayats Mialet, violoncel, en honor a l’afició per la música i el violí que sempre va mantenir Albert Einstein.

L’entrada té un preu de 6 €.