Carregant Esdeveniments

‘La significació de la Medalla de la Pau de les Nacions Unides a Pau Casals’ a càrrec de Josep M. Figueres

Actes i activitats

Dijous 28 d’octubre de 2021 a les 19

La Comissió integrada per l’Associació dels Amics de la Unesco, l’Ateneu Santcugatenc i Òmnium Sant Cugat, amb el suport de Tot Sant Cugat, organitzen tot un seguit d’activitats per commemorar els 50 anys que Pau Casals rebé la medalla de la Pau de les Nacions Unides.

El primer acte és la conferència inaugural, ‘La significació de la Medalla de la Pau de les Nacions Unides a Pau Casals‘ que anirà a càrrec del Dr. Josep Maria Figueres, historiador i professor titular de Periodisme a la UAB, autor de diverses biografies sobre Pau Casals i comissari de la commemoració Pau Casals a Sant Cugat del Vallès.

La conferència serà una exposició amb suport visual de les imatges més rellevants de l’episodi que es configura com el moment més àlgid de la projecció de la catalanitat al món, atès que Casals feu un breu parlament, en anglès, agraint el guardó i, al costat del secretari general, parlà de la llibertat de Catalunya, de la pau i de la seva mare.

S’oferirà una argumentació i explicació sobre les raons per les quals les Nacions Unides, mitjançant el seu secretari General U Thant, lliuraren la Medalla de la Pau a Casals. És, doncs, la història del perquè i el com del combat per la pau de Casals. S’hi explica tanmateix l’acte del 24 d’octubre de 1971 en el qual s’estrenà l’Himne a les Nacions Unides amb lletra d’Auden i música de Casals que dirigí el músic vendrellenc. Finalment, s’exposa l’eco periodístic de l’esdeveniment arreu el món amb menció especial de l’impacte a Catalunya i el debat sobre si l’Himne és el de les Nacions Unides o bé a les Nacions Unides.

També hi haurà una actuació musical de la mà del violoncel·lista Carles Servent que interpretarà, gràcies al suport de Fusió. Música i Dansa, la Suite no. 1 i El cant dels ocells, de tanta significació en la vida de Casals.

La conferència tindrà lloc el dijous 28 d’octubre de 2021 a les 19 a la Sala d’audiovisuals del Museu del Monestir de Sant Cugat del Vallès.

 

Vull assistir a la conferència

 

Josep M. Figueres és historiador, professor titular d’història del periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat sobre història del periodisme català així: Diari Català (IEC) i sobre el catalanisme polític: sumaris dels consells de guerra de Prat de la Riba i de Lluís Companys… Els seus darrers llibres són Resistència i La Veu de Catalunya (1899-1937) (Base), Discursos de Guerra de Lluís Companys (Generalitat de Catalunya) i l’edició de l’obra completa de Valentí Almirall (IEC). Una selecta dels seus treballs ha estat traduït a l’espanyol a El periodismo catalán. Prensa e identidad (1879-1984). Un siglo de historia (Fragua). S’ha especialitzat en l’estudi de Pau Casals del qual ha escrit la biografia i ha aplegat els seus parlaments i escrits.

 

Caldrà seguir totes les mesures sanitàries actuals i portar la mascareta en tot moment. No podran accedir persones amb símptomes de COVID-19, o bé les que hagin estat en contacte directe amb un malalt.