Carregant Esdeveniments

Parlem de llibres amb Joan Anton Català i el seu llibre “Una breu i atzarosa història de la vida”

Actes i activitats

Dijous, 25 d'abril de 2024 a les 19 h

 

El Parlem de Llibres d’abril tindrà com a convidat el divulgador científic santcugatenc Joan Anton Català i conversarem amb ell del seu llibre Una breu i atzarosa història de la vida. La trobada serà el dijous 25 d’abril a les 19 h a la seu d’Òmnium (c. Mir, 7).

Si ho desitges et podem facilitar una còpia del llibre per a la seva lectura. El pots passar a recollir per la seu d’Òmnium en el seu horari d’obertura (dimarts de 17.30 a 19.30 h, dimecres d’11 a 13 h i de 17.30 a 19.30 h i dijous d’11 a 13 h. Horari especial durant Setmana Santa).

Tot i que no és obligatori, t’agrairem si t’inscrius a l’activitat:

 

Vull assistir al club de lectura

 

Sobre el llibre

En aquest llibre, Joan Anton Català repassa la història de l’univers, la seva evolució i els fenòmens extraordinaris que han permès l’aparició i desenvolupament dels éssers vius. Si imaginem que tota la història de l’univers és una setmana, els primers organismes vius no van aparèixer fins a les darreres 48 hores i l’Homo sapiens només hi ha viscut durant els últims nou segons.
Si el temps no avancés sempre cap endavant…
Si l’univers no progressés constantment cap al desordre…
Si la relació entre partícules i forces fos lleugerament diferent…
Si la distància entre la Terra i el Sol no fos l’adequada…
Si no hagués arribat aigua extraterrestre…
Si la Terra no hagués patit el xoc catastròfic pel qual es va crear la Lluna…
Si el carboni i l’atmosfera no regulessin la temperatura planetària…
Si els volcans no haguessin omplert l’atmosfera primitiva de metà…
Si el nostre planeta no tingués camp magnètic…
Si la superfície de la Terra no estigués fragmentada…
Si no s’haguessin produït extincions massives, com la dels dinosaures…
…els humans no existiríem.

Calia un científic de mirada àmplia com Joan Anton Català —amb aportacions de l’astrofísica, la química, la geologia i la biologia— per acompanyar-nos en el meravellós procés, ple de casualitats, coincidències i fenòmens inesperats, que ha fet possible el descomunal esclat de la vida en el nostre planeta.

 

Sobre l’autor

Nascut a Tarragona, Joan Anton Català és pare de dues filles. La llum de les estrelles el va fascinar de ben petit, i la seva curiositat per entendre el comportament de la natura, des del món subatòmic fins a l’univers, l’ha acompanyat tota la vida. És màster en Astronomia i Astrofísica i llicenciat en Ciències Químiques, en l’especialitat de Quàntica. Conferenciant, coach executiu, consultor especialista en gestió del canvi i divulgador científic.

Sent la necessitat de compartir les meravelles del cosmos, i és conferenciant assidu, col·laborador habitual dels mitjans de comunicació i autor de diversos llibres de divulgació científica.

A Cossetània Edicions ha publicat 100 qüestions sobre l’univers (en català i castellà, quatre edicions), Guia d’observació del cel per a nois i noies (2019, dues edicions) i 100 històries de l’aventura espacial (2020, dues edicions). A Angle ha publicat Una breu i atzarosa història de la vida (2021, tres edicions).

 

El Parlem de llibres és el club de lectura d’Òmnium Sant Cugat. Cada mes es proposarà un llibre i, a la sessió de debat, conjuntament amb l’autor/a del llibre, tots els membres del Club tindran oportunitat d’exposar la seva opinió sobre les qüestions derivades de la lectura, la narrativa, els personatges, la dinàmica, la història que explica, etc. Es podrà acompanyar la conversa tot prenent un cafè o infusió que tindrem a disposició a la nostra seu.

Les trobades tindran lloc de manera mensual fins al maig. Consulta aquí tot el programa.