Carregant Esdeveniments

Pompeu Fabra: El seny ordenador de la llengua

Actes i activitats

11 de maig de 2021, 18:30 - 20:00 h

Des d’Òmnium Sants-Montjuïc iniciem el cicle de conferències «De la normativització a la no normalització» amb Pompeu Fabra: El seny ordenador, a càrrec de la historiadora Assumpta Montellà.

El dimarts 11 de maig a les 18.30h a l’Auditori de la Lleialtat Santsenca (c. d’Olzinelles, 31)

 

 La presentació de la conferència comptarà amb la lectura de textos  sobre les reaccions que les noves normes ortogràfiques suscitaren en els escriptors de l’època (a càrrec de membres de la Junta i de la Comissió de Cultura d’Òmnium-Sants-Montjuïc). 

El seny ordenador de la llengua
Pompeu Fabra va ser el fil que no es va trencar, malgrat els embats de la repressió i la prohibició de la llengua, car les normes  que va establir a La Gramàtica Catalana – i el  Diccionari, el Fabra – ens han servit per a la normalització lingüística del català després del túnel fosc de la dictadura franquista.

Perquè ell ja ho deia: “Mai no s’ha d’abandonar ni la tasca ni l’esperança”  

(Assumpta Montellà)

 

 Josep Pla feia aquesta definició de Fabra: 

D’entrada semblava un senyor d’una normalitat absoluta, un senyor d’alta estatura, flac, ossat, rigorosament afaitat, d’ulls blavissos, però intensos, d’una presència modesta, però real, vestit de gris que alternava amb el blau marí quan es mudava.

D’un acolliment amable, però caut i circumspecte, d’una total simplicitat, desproveït de gesticulació, mancat de pintoresc, silenciós, pausat, lent… En fi, un senyor que fumava en pipa amb el millor tabac ros que podia obtenir.

 

Assumpta Montellà i Carlos

Mataró,1958. Llicenciada en Història Contemporània i Diplomada en Antropologia Històrica. Llibres publicats més importants: La Maternitat d’Elna, El Setè Camió , 115 dies a l’Ebre, El Silenci dels telers, entre d’altres… Assessora històrica en documentals de TV3 i coguionista en obres teatrals de temàtica històrica com La Maternitat d’Elna (Companyia Eòlia) i In Memoriam (Teatre Lliure). Coordina sortides històriques juntament amb el MUME (Museu de l’Exili de la Jonquera) i l’editorial ARA llibres amb l’activitat literària “Itineraris amb l’autora”. Imparteix seminaris sobre la Guerra Civil i l’exili a instituts i escoles de secundària. Actualment està treballant en la versió teatral d’El Silenci dels Telers i en assessorament històric en obres del Teatre Lliure dins el seu programa de Memòria Històrica. Té previst publicar a finals del 2021 un nou llibre sobre la 2a Guerra Mundial a tocar de la frontera catalana.